Πώς καταγράφει ο εγκέφαλος τις αναμνήσεις μας την ώρα του ύπνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ύπνο για να επανεξετάσει τα γεγονότα της ημέρας και να τα μεταφέρει στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Όμως, ο ακριβής τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις αναμνήσεις μας, είναι ακόμη σχετικά άγνωστος.

Τώρα για πρώτη φορά, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports, Αμερικανοί επιστήμονες είδαν για πρώτη φορά πώς καταγράφει ο εγκέφαλος τις αναμνήσεις μας την ώρα του ύπνου.
Την έρευνα πραγματοποίησε το BrainGate, μια ακαδημαϊκή ερευνητική κοινοπραξία που αποτελείται από τα αμερικανικά πανεπιστήμια Brown, Stanford και Case Western Reserve.
Για περισσότερα από 12 χρόνια, η BrainGate αναπτύσσει διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή που επιτρέπουν σε άτομα που πάσχουν από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και άλλες νευρολογικές ασθένειες, να χρησιμοποιούν τα εγκεφαλικά τους σήματα για να χειρίζονται ρομποτικούς βραχίονες και άλλες βοηθητικές συσκευές για να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους.
keimeno egefalos1
Οι επιστήμονες του BrainGate, εμφύτευσαν μια σειρά λεπτών ηλεκτροδίων στην κορυφή των εγκεφάλων δύο ατόμων με αισθητηριακή και κινητική παράλυση, έτσι αυτά να χρειάζεται απλά να σκεφτούν να μετακινήσουν το χέρι τους προς μια κατεύθυνση. Χαρτογραφώντας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι νευρώνες κατά τη διάρκεια της σκέψης, ο αποκωδικοποιητής μπορεί να μεταφράσει τη σκέψη σε ομιλία ή σε δράση μέσω συνδεδεμένων προσθετικών άκρων και βοηθητικών ρομποτικών συσκευών.
Οι νευρώνες που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες είναι μικροσκοπικοί, καθώς τα μακροηλεκτρόδια που έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση, είναι πολύ μεγάλα για να καταγράψουν τη μεμονωμένη δραστηριότητα της κάθε νευρώνα», εξηγεί η νευροεπιστήμονας και μια από τους συγγραφείς της έρευνας, Beata Jarosiewicz.
«Διαφορετικοί νευρώνες έχουν διαφορετικές προτιμώμενες κατευθύνσεις. Μερικοί ενεργοποιούνται όταν το άτομο θέλει να μετακινήσει το χέρι του προς τα πάνω, και άλλοι όταν θέλει να μετακινηθεί προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Και μπορούμε, κρίνοντας από το μοτίβο ενεργοποίησης των νευρώνων, προς ποια κατεύθυνση θέλει το άτομο να μετακινήσει το χέρι του», εξηγεί η Jarosiewicz.
Αρχικά, τα δύο άτομα κλήθηκαν να κοιμηθούν και οι επιστήμονες κατέγραψαν τη δραστηριότητα των νευρώνων τους. Στη συνέχεια, έπαιξαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι στο οποίο έπρεπε να επαναλάβουν την ίδια σειρά κινήσεων του φωτός που μόλις είχαν δει στο παιχνίδι.
Αντί να κινούν τα χέρια για να ακολουθήσουν τον χαρακτήρα, τα δυο άτομα χρησιμοποίησαν το μυαλό τους για να επαναλάβουν τις ενέργειες του παιχνιδιού ενώ η επιστημονική ομάδα κατέγραφε τη δραστηριότητα των νευρώνων τους και στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να κοιμηθούν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου η δραστηριότητα των νευρώνων ήταν ίδια με εκείνη του παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους συνέχιζε να παίζει το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του ύπνου, επαναλαμβάνοντας τα ίδια μοτίβα σε νευρωνικό επίπεδο.
Η ομάδα του Braingate ελπίζει ότι οι μελλοντικές μελέτες θα βοηθήσουν να διευκρινιστεί σε ποια συγκεκριμένα στάδια του ύπνου, ο εγκέφαλος επανεξετάζει τα γεγονότα πιο συχνά. Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι για να βελτιστοποιήσουμε τη λειτουργία της μνήμης, θα πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα σε ξεκούραστες δραστηριότητες και να κοιμόμαστε αρκετά.
ΕΡΤ
ΠΗΓΗ : CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ