Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής
Ο ΟΣΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ο μεγάλος
Ο ΟΣΙΟΣ ΜΗΛΗΣ ο Υμνωδός
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ολόκληρη σπείρα (τάγμα)
ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ στην πόλη Κασσιόπη
[Η ΑΓΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΗ μάρτυς, ή εν Βυζαντίω]
Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ του Νόβγκοροντ (Ρώσος)
Αναλυτικά
Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής
Ό Ιωάννης ήταν γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και αδελφός του αποστόλου Ιακώβου νεώτερος. Στην αρχή ήταν μαθητής του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου και κατόπιν έγινε μαθητής του Κυρίου. Ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές Του, και μάλιστα ο μαθητής “όν ήγάπα ο Ιησούς”1, δηλαδή, τον όποιο αγαπούσε ιδιαίτερα ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. ο Ιωάννης είναι ο συγγραφέας του 4ου κατά σειρά Ευαγγελίου στην Καινή Διαθήκη, καθώς επίσης τριών Καθολικών Επιστολών και της Αποκάλυψης. Τη ζωή του κοντά στον Κύριο τη γνωρίζουμε μέσα από τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης. ο Ιωάννης συνεχίζει έντονα τη δράση του και μετά την Ανάληψη του Κυρίου. Αυτός και ο Πέτρος είναι οι πρώτοι πού κήρυξαν, μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, σε όλο το λαό το όνομα του Ιησού. Ή παράδοση, επίσης, μας λέει ότι ο Ιωάννης κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μ. Ασία, και ιδιαίτερα στην Έφεσο. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομετιανού βασανίστηκε και εξορίστηκε στην Πάτμο, όπου έγραψε και την Αποκάλυψη. ο Ιωάννης έζησε γύρω στα 100 χρόνια (πέθανε γύρω στο 105 με 106 μ.Χ.). Εκείνο, όμως, πού αξίζει να αναφέρουμε, είναι ή φράση πού συνεχώς έλεγε στους μαθητές του: “Τεκνία, αγαπάτε αλλήλους”2, πού σημαίνει, παιδιά μου, να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Και όταν οι μαθητές του ρώτησαν γιατί συνεχώς τους λέει την ‘ίδια φράση, αυτός απάντησε “διότι είναι εντολή του Κυρίου, και όταν αυτό μόνο γίνεται, αρκεί”.
1. Ευαγγέλιο Ιωάννου, ια’20.
2. Ευαγγέλιο Ιωάννου, ιγ’ 34.
Απολυτίκιο. Ήχος β’.
Απόστολε Χριστώ τω Θεώ ήγαπημένε, επιτάχυναν ρύσαι λαόν αναπολόγητον δέχεται σε προσπίπτοντα, ο έπιπεσόντα τω στηθεί καταδεξάμενος. Ον ικέτευε Θεολόγε, και επίμονον νέφος εθνών διασκεδάσαι, αιτούμενος ημίν ειρήνην, και το μέγα έλεος.
Ο ΟΣΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ο μεγάλος
Έζησε μεταξύ του 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ., στα χρόνια του αυτοκράτορα Γρατιανού (375-383). Καταγόταν από τη Ρώμη και διακρίθηκε νωρίς όχι μόνο για την αρετή του, αλλά και για τη μεγάλη του προκοπή και επίδοση στη φιλοσοφία και τη ρητορική. Χειροτονήθηκε από τον επίσκοπο Ρώμης διάκονος, και αποτελούσε καύχημα των κληρικών της Ρώμης, για τη σοφία και το άμεμπτο ήθος του. Όταν αργότερα ο αυτοκράτωρ της Ανατολής Θεοδόσιος ο Α’, ζήτησε παιδαγωγό των παιδιών του, ο αυτοκράτωρ . της Δύσης Γρατιανός, του έστειλε με τις καλύτερες συστάσεις τον Αρσένιο. Το ένα όμως από τα δύο βασιλοπαίδια, ο Άρκάδιος, κατοπινός διώκτης του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ήταν τύπος ατίθασος και ανεπίδεκτος της αρίστης παιδαγωγίας του Αρσενίου. Εξ αίτιας λοιπόν των προβλημάτων, πού δημιουργούσε ο Άρκάδιος στον Αρσένιο, αυτός αποφάσισε να παραιτηθεί. ο Θεοδόσιος δεν δέχτηκε την παραίτηση του και ο Αρσένιος αναγκάστηκε να φύγει κρυφά στην Αλεξάνδρεια. ‘Εκεί κατέφυγε στο εσωτερικό της Αιγύπτου, όπου και έγινε μοναχός. Μάλιστα, τόσο πολύ ευδοκίμησε στη διδασκαλία και στη μέθοδο της πνευματικής οικοδομής, ώστε πολλοί από τις πόλεις και τα χωριά, έρχονταν να τον ακούσουν. Πέθανε το 445 μ.Χ. σε ηλικία 120 ετών. ‘Από αυτά, 55 τα πέρασε στην έρημο!
Άπολυτίκιον. Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Των τερπνών άπανέστης έμφρόνως Όσιε, χρηματισθείς ούρανόθεν ως Αβραάμ ο κλεινός, και Αγγέλων μιμητής, ωφθης τω βίω σου, λόγω έμπρέπων πρακτικώ, και σοφία άληθεί, Αρσένιε θεοφόρε. Και νυν άπαύστως δυσώπει, έλεηθήναι τας ψυχάς ημών.
Ο ΟΣΙΟΣ ΜΗΛΗΣ ο Υμνωδός
Απεβίωσε ειρηνικά.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ολόκληρη σπείρα (τάγμα)
Μαρτύρησαν δια ξίφους.
ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ στην πόλη Κασσιόπη
Έγινε περίπου το 1530 και πρόκειται για τη θεραπεία των ματιών κάποιου νεαρού Στεφάνου, πού είχε τιμωρηθεί άδικα με τύφλωση.
[Η ΑΓΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΗ μάρτυς, ή εν Βυζαντίω]
Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ του Νόβγκοροντ (Ρώσος)
(Δια Χριστόν σαλός)