Άγρια οπισθοχώρηση Μητσοτακη. Κάνει πίσω μπροστά στη δυναμική που έχουν οι πλατείες. Οι εντολές που έδωσε στην αστυνομία.

Εντολή της ΕΛΑΣ προς αστυνομικούς για κορονο-πάρτι,μετά από εντολές Μητσοτακη: Μακρυά από αντιπαραθέσεις.
Αυτοί που θα καθάριζαν τα Εξαρχεια και έδερναν τον κόσμο στο Κουκάκι για το τίποτα ξαφνικά δεν τολμούν να πειράξουν ούτε μια τρίχα από τα παιδιά στις πλατείες για να μην καταρρεύσει η κυβέρνηση στις εύθραυστες δημοσκοπήσεις.

Ρόλο “πυροσβεστικό” και όχι κατασταλτικό, καλούνται να παίξουν οι αστυνομικές δυνάμεις, απέναντι στους νεαρούς πού παρατηρήθηκε να συγκεντρώνονται στις πλατείες μετά τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, σύμφωνα με διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη, που εστάλη το βράδυ της Πέμπτης προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, μετά τα όσα συνέβησαν στην πλατεία Αγίας Παρασκευής.
Στη διαταγή, αφού αναφέρεται αναλυτικά στον επαγγελματισμό την αποφασιστικότητα και την υπευθυνότητα, καθώς και στο πνεύμα συμπαράστασης και συνεργασίας με τους πολίτες, που έδειξε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της καραντίνας, επισημαίνεται ότι είναι κρίσιμο και αναγκαίο να επιδείξει την ίδια στάση κατανόηση, συμπάθεια και εμπιστοσύνη προς κάθε πρόσωπο, στη φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων και τονίζεται:
“Σε περίπτωση συγκέντρωσης ατόμων ή και ομάδων προσώπων θα πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια της πειθούς, της προειδοποίησης και της ουσιαστικής επικοινωνίας με αυτά, ώστε να τηρούνται απαρέγκλιτα οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας και να αποφεύγεται η πέραν εύλογου χρονικού διαστήματος παραμονή στα σημεία αυτά και ο συνωστισμός”.
Η διαταγή του Αρχηγού επίσης υπογραμμίζει:
“Κύρια αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί η προστασία και ασφάλεια των πολιτών, για την οποία καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, μακριά από αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις”.
Καταλήγοντας η διαταγή επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσης συνεργασίας με τους δήμους και περιφέρειες και απευθύνεται προς Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Γενικούς Περιφερειακούς Διευθυντές, στους οποίους αναθέτει την ευθύνη της ορθής εφαρμογής των συγκεκριμένων αποφάσεων.
Πώς η ΕΛΑΣ θα σπάσει με “ειρηνοποιούς” και με πειθώ τη “μαγκιά” στις πλατείες
Σε ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου στο TheToc σήμερα Παρασκευή αναφέρονταν πως η ΕΛΑΣ θα επιχειρήσει να σπάσιε τη “μαγκιά” στις πλατείες όχι με καταστολή αλλά με την πειθώ με στόχο να επέλθει η αριθμητική και κυρίως η ψυχολογική “αποσυμπίεση” των συγκεκριμένων χώρων υπεράριθμης συγκέντρωσης πολιτών.
Η απομάκρυνση πλήθους από μία πλατεία, και μάλιστα πλήθους που προέρχεται από πολυήμερο εγκλεισμό χωρίς πολλές επιλογές αποφόρτισης είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, που ενδεχομένως εγείρει κινδύνους για την δημιουργία αχρείαστων εστιών έντασης με ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Το σχέδιο… αποσυμπίεσης περιλαμβάνει την χρησιμοποίηση “ειρηνοποιών” αστυνομικών, εκείνων που έχουν εκπαιδευτεί στη διαπραγμάτευση και διαχείριση πλήθους. Στόχος τους, με ήπιο τρόπο να κερδίζουν χρόνο και να πείθουν τους πολίτες για την αναγκαία απομάκρυνση ή διασπορά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ