… που σημαίνει ότι τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν – “Καταπληκτική” για μια ακόμη φορά η ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού
Συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup για τους όρους με τους οποίους θα χορηγείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας (ESM Pandemic Crisis Support).
– «Πολύ καλή συμφωνία» λέει ο Σταϊκούρας για Eurogroup – Τι εκκρεμεί ακόμα
Τα δάνεια του ESM θα χορηγούνται μέσω του μηχανισμού στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας σε προαιρετική βάση. Η γραμμή πίστωσης ενισχυμένων όρων θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, ενώ η ωρίμανση των δανείων που θα λαμβάνουν τα κράτη μέλη θα είναι δεκαετής και τα δάνεια θα συνοδεύονται από χαμηλό επιτόκιο.
Η χρηματοδότηση που θα εγκρίνεται για κάθε κράτος στη βάση ενός Σχεδίου Αντιμετώπισης Πανδημίας θα μπορεί να αντληθεί μέσα σε βάθος έως δύο ετών (12 μήνες +6+6).
Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αποσαφήνισαν μετά το τέλος της Ευρωομάδας, ότι όλες οι χώρες είναι επιλέξιμες για τη χρηματοδότηση μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού και πως η δανειοδότηση δεν θα συνοδεύεται με προαπαιτούμενα.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι κάθε χώρα θα μπορεί να λάβει το ισόποσο του 2% του ΑΕΠ της (με βάση υπολογισμού το 2019) μέσω του μηχανισμού στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας και ότι το επιτόκιο θα κινείται οριακά πάνω από το μηδέν.
Η δήλωση του Eurogroup σχετικά με τον ESM Pandemic Crisis Support έχει έως ως εξής:
1. Στις 23 Απριλίου 2020, οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία του Eurogroup της 9ης Απριλίου 2020 σχετικά με τα τρία σημαντικά δίχτυα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη, μέσω ενός πακέτου αξίας 540 δισ. ευρώ, και ζήτησαν την ενεργοποίησή του από το 1η Ιουνίου 2020. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εργαστούν για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης και ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να υποβάλει επειγόντως μια πρόταση που να είναι ανάλογη με την πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι. Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση και να προετοιμάζει το έδαφος για μια ισχυρή ανάκαμψη.
2. Η Ευρωομάδα χαιρετίζει τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόταση SURE, και στα διοικητικά όργανα της ΕΤΕπ για τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων, για τη στήριξη των ευρωπαίων εργαζομένων και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, και επιβεβαιώνει τη συμφωνία για τη σύσταση στον ESM ενός μηχανισμού στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας (ESM Pandemic Crisis Support).
3. Συμφωνήσαμε σήμερα σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τους τυποποιημένους όρους του μηχανισμού στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας που θα διατίθεται σε όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ για ποσά έως το 2% του ΑΕΠ τους, για την χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, τη θεραπεία και την πρόληψη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Χαιρετίσαμε επίσης τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των θεσμικών οργάνων σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τους κινδύνους χρηματοοικονομικής σταθερότητας, καθώς και τα κριτήρια επιλεξιμότητας για πρόσβαση σε αυτό το μέσο. Συμφωνούμε με την άποψη των θεσμών ότι όλα τα μέλη του ESM πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για να λάβουν υποστήριξη στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας. Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, αναμένουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να εγκρίνει ψήφισμα που θα το επιβεβαιώνει αυτό πολύ πριν από την 1η Ιουνίου 2020. Στη βάση αυτή θα τηρηθούν οι διατάξεις της Συνθήκης του ESM.
4. To Eurogroup υπενθυμίζει ότι η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του μηχανισμού στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πιστωτική γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης για την κρίση του κορωνοϊού. Αυτή η δέσμευση θα αναλυθεί σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας που θα εκπονηθεί βάσει ενός προτύπου, για κάθε δανειοδότηση που παρέχεται στο πλαίσιο της υποστήριξης για την πανδημική κρίση.
5. Συμφωνούμε ότι η παρακολούθηση και η επιτήρηση πρέπει να είναι ανάλογη με τη φύση του συμμετρικού σοκ που προκαλείται από τον κορωνοϊό και να είναι ανάλογη με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση του μηχανισμού στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας, σύμφωνα με το πλαίσιο της ΕΕ [1] και τη σχετική κατευθυντήρια γραμμή του ESM . Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Επιτροπής να εφαρμόσει ένα απλοποιημένο πλαίσιο αναφοράς και παρακολούθησης, που περιορίζεται στις δεσμεύσεις που περιγράφονται στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο ESM θα εφαρμόσει επίσης το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για να διασφαλίσει την έγκαιρη αποπληρωμή των δανείων που θα δοθούν στη βάση του μηχανισμού στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας.
6. Συμφωνούμε με την πρόταση του ESM σχετικά με τους κοινούς οικονομικούς όρους και προϋποθέσεις που θα ισχύουν για κάθε δάνειο που θα παρέχεται στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας. Αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν δανεισμό για μέγιστη μέση διάρκεια 10 ετών και ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης προσαρμοσμένους στον εξαιρετικό χαρακτήρα αυτής της κρίσης.
7. Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι ο μηχανισμός στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας είναι μοναδικός δεδομένου του εκτεταμένου αντίκτυπου της κρίσης σε όλα τα μέλη του ESM. Τα αιτήματα για υποστήριξη μέσω του μηχανισμού μπορεί να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Κατόπιν πρότασης του Διευθύνοντος Συμβούλου του ESM, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM μπορεί να αποφασίσει να προσαρμόσει αυτήν την προθεσμία. Η πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου θα βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία σχετικά με την πορεία της κρίσης. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα παραμείνουν δεσμευμένα να εφαρμόσουν τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές αρχές, σύμφωνα με τα οικονομικά και δημοσιονομικά πλαίσια συντονισμού και εποπτείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης τυχόν ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.
8. Η αρχική περίοδος διαθεσιμότητας για κάθε πιστωτική γραμμή του μηχανισμού στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας θα είναι 12 μήνες και θα μπορεί να παραταθεί δύο φορές για έξι μήνες.
9. Κατόπιν αιτήματος οι θεσμοί θα προετοιμάζουν μαζί με τις αρχές του κράτους που λαμβάνει στήριξη από τον μηχανισμό το Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας, βάσει του συμφωνηθέντος προτύπου.
10. Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών για κάθε αίτημα, τα διοικητικά όργανα του ESM θα εγκρίνουν τα μεμονωμένα Σχέδια Αντιμετώπισης Πανδημίας για τη χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας σύμφωνα με το άρθρο 13 της συνθήκης του ESM».
[1] Ειδικότερα, η αιτιολογική σκέψη 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013: «η ένταση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας θα πρέπει να είναι ανάλογη και ανάλογη με τη σοβαρότητα των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίστηκαν και θα πρέπει να λαμβάνεται δεόντως υπόψη η φύση της ληφθείσας οικονομικής βοήθειας. “
[2] Όπως προβλέπεται σε όλα τα μέσα του EMS, η τιμολογιακή δομή στο πλαίσιο της Υποστήριξης Πανδημίας Κρίσης θα περιλαμβάνει βασικό επιτόκιο και τέλος ανάληψης υποχρεώσεων, που θα αντικατοπτρίζει το επίπεδο του κόστους χρηματοδότησης του ESM, καθώς και τα τέλη υπηρεσιών για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους και ένα κατάλληλο περιθώριο. Το περιθώριο που χρεώνεται για τα δάνεια που εκταμιεύονται στο πλαίσιο του μέσου θα είναι 10 μονάδες βάσης ετησίως, το αρχικό τέλος υπηρεσίας θα είναι 25 μονάδες βάσης και το ετήσιο τέλος υπηρεσίας θα είναι 0,5 μονάδες βάσης.
Η δήλωση στα αγγλικά
με στοιχεία από cnn.gr