18/09/2021

Ημέρα της Ευρώπης

Η Ημέρα της Ευρώπης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής “Διακήρυξης Σουμάν” που παρουσίασε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ρομπέρτ Σουμάν.

Εβδομήντα χρόνια μετά τη “Διακήρυξη Σουμάν”, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κρίση που καθιστά την αλληλεγγύη πιο σημαντική από ποτέ.
Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης 2020, ανακαλούμε στη μνήμη μας την ιστορική συμφωνία που οδήγησε στη δημιουργία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλους τους Ευρωπαίους που με πνεύμα αλληλεγγύης βοηθούν την Ένωσή μας να ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού.
Στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού, η 9η Μαΐου 2020 αποτελεί σημαντική ευκαιρία εορτασμού της αλληλεγγύης στην Ευρώπη.
Υπό κανονικές συνθήκες, το ΕΚ διοργανώνει εκδηλώσεις ανοιχτές για όλους τους επισκέπτες στις εγκαταστάσεις του. Λόγω, ωστόσο, της πανδημίας η “Ανοιχτή Ημέρα” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διεξαχθεί φέτος στο διαδίκτυο, φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους και ενισχύοντας το αίσθημα ενότητας σε αυτή την περίοδο κρίσης.
Το πρόγραμμα των ψηφιακών εκδηλώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα Facebook live με τους αντιπροέδρους του ΕΚ, Ότμαρ Κάρας και Καταρίνα Μπάρλει, μηνύματα-βίντεο από τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων, μια εικονική επίσκεψη στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και μια συζήτηση-πάνελ σχετικά με τον Ρομπέρτ Σουμάν και το όραμά του για την Ευρώπη. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, αναμένεται, επίσης, να λάβει μέρος σε ζωντανή συζήτηση το Σάββατο πρωί.
Μπορείτε, ακόμη, να απολαύσετε μια διαδικτυακή έκθεση για τα ιστορικά αρχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παρακολουθήστε την ολοήμερη εκδήλωση του ΕΚ στο Facebook και στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μάθετε περισσότερα
Πρόγραμμα (PDF – 120 kB)
Παρακολουθήστε ζωντανά τις εκδηλώσεις:
– Η Διακήρυξη Σουμάν στις 9 Μαΐου 1950

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ