20/09/2021

"Η έκδοση κοινών ομολόγων είναι μια κοινή πράξη για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού που είναι ο κορονοϊός"

Συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung παραχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Ανάμεσα σε άλλα ρωτήθηκε για τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες αλλά και στην οικονομική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων. Ο κ. Στουρνάρας απαντά:
«Η Ελλάδα είναι μια μικρή ανοιχτή οικονομία. Για το λόγο αυτό οι κίνδυνοι που προέρχονται από το εξωτερικό και επηρεάζουν τη χώρα είναι μεγάλης σημασίας. Ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα ήταν ένας ακόμα κίνδυνος. Για το λόγο αυτό ο συντονισμός, η σύμπραξη και η αλληλεγγύη θα έπρεπε να είναι ο μόνιμος τρόπος δράσης στην Ευρωζώνη. Κοιτώντας την προηγούμενη κρίση του 2010 δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολιτικά λάθη της εσωτερικής πολιτικής μαζί με λάθη των δανειστών έπαιξαν σημαντικό ρόλο».
Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι «χρειαζόμαστε έναν κοινό τρόπο δράσης και αλληλεγγύη. … Στην πανδημία τίθενται ζητήματα ηθικής αλλά και θέματα που αφορούν το δημόσιο χρέος. Κράτη-μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος και περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε μόνα τους».
Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει πως θα μπορούσε να προκύψει «μια νέα κρίση χρέους με απρόβλεπτες συνέπειες εάν δεν υπάρξουν κοινές δράσεις και μια ορισμένη αμοιβαιοποίηση των οικονομικών βαρών. Η έκδοση κοινών ομολόγων είναι μια κοινή πράξη για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού που είναι ο κορωνοϊός. Και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί όλη η ενέργεια των ευρωπαϊκών θεσμών – της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».
DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ