Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ – Ανοίγουν τα καταστήματα -Προβληματίζουν οι πλατείες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και το μέλος της επιστημονικής ομάδας του υπ. Υγείας, παθολόγο – λοιμωξιολόγο Δ. Χατζηγεωργίου:

Κανείς νέος καταγεγραμμένος θάνατος, το σύνολο θανόντων είναι 151.
Έξι νέα κρούσματα, με σύνολο 2.716.
Σε ΜΕΘ 33 πολίτες με διάμεση ηλικία 67 χρόνια.
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)
Ν. Χαρδαλιάς: Κάθε στάδιο άρσης μέτρων εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων
Αύριο κάνουμε ένα ακόμα βήμα, περνάμε στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων, με την επανεκκίνηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή των μαθητών της Γ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Επισήμανε πως η επιτυχία του νέου αυτού σταδίου και κάθε νέου σταδίου άρσης των μέτρων εξαρτάται από τη συνεπή τήρηση των κανόνων και των οδηγιών. Ενημέρωσε πως από αύριο επανέρχονται στην εργασία του 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, είπε πως επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον συνωστισμό που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες σε πλατείες. Είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί τα στοιχεία να είναι πολύ καλά, αλλά είναι έτσι επειδή εφαρμόσαμε σωστά τα μέτρα», αντικατοπτρίζουν ότι κάναμε πριν από δυο εβδομάδες. Η συνέπεια και η πειθαρχία μας έφτασε σε αυτό το σημείο. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε 10-15 μέρες από τώρα. Θέλω να μιλήσω για την κατάσταση στις πλατείες τις τελευταίες δύο μέρες. Κάποιοι προσπαθούν να δώσουν πολιτική διάσταση σε κάτι λες και αντιστέκονται σε κάτι. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε αριστερούς, δεξιούς κεντρώους. Αυτές οι εικόνες δείχνουν έλλειψη σεβασμού. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε. Τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο. Οι κανόνες υγιεινής παραμένουν το σημαντικότερο στην καθημερινότητά μας. Έτσι θα μείνουμε ασφαλείς».
Ανακοίνωσε επίσης πως επιτρέπεται από αύριο η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από αύριο.
Με εξαίρεση τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, ανοίγουν από αύριο Δευτέρα όλα τα εμπορικά καταστήματα καθώς επίσης και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνει με συγκεκριμένους κανόνες, όπως προαιρετική μάσκα και μέγιστος αριθμός πελατών μέσα στο κατάστημα, ενώ οι παραβάτες είναι αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα.
Πυκνώνουν τα δρομολόγια στα Μέσα Μεταφοράς- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πυκνώνει περαιτέρω τα δρομολόγια σε όλα τα Μέσα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη ενώ παρακολουθεί συνεχώς όλα τα δεδομένα για την κίνηση, τις πυκνότητες στα οχήματα και τους συρμούς ώστε όλοι να κινούνται ασφαλώς.
Θα μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του Μετρό όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα.
Στους δρόμους της Αθήνας βγαίνουν περισσότερα από 1.000 οχήματα ενώ στο Μετρό οι χρονοαποστάσεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως στις ώρες αιχμής. Είχαν φτάσει τα 5 λεπτά μέσα στην εβδομάδα όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.
Η χρήση μάσκας έχει κριθεί αναγκαία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επιβάτες σε αυτή τη φάση που διανύουμε.
Οι 300 συνολικά «βοηθοί επιβατών» θα παραμείνουν στις θέσεις τους όλο τον Μάιο στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης Μετρό με λεωφορεία, προκειμένου να υπενθυμίζουν στο επιβατικό κοινό τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων. Γίνεται σύσταση όταν η πληρότητα σε συρμούς κι οχήματα υπερβαίνει το 50% οι επιβάτες καλό θα είναι να περιμένουν το επόμενο για να επιβιβαστούν.
Οι απολυμάνσεις θα συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά και πραγματοποιούνται πλέον και σε εξωτερικούς χώρους και σε στάσεις λεωφορείων.
Επιπλέον, έχει ξεκινήσει ήδη να τοποθετείται και προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ του οδηγού και του χώρου επιβατών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών σε όλα τα οχήματα μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται πως η είσοδος σε λεωφορεία και τρόλεϊ δεν γίνεται από την πόρτα του οδηγού.
Το υπουργείο Μεταφορών έδωσε και στατιστικά στοιχεία για την πρώτη εβδομάδα άρσης των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης και για την εβδομάδα 4 – 8 Μαΐου, σε σχέση με την προηγούμενη σημειώθηκε αύξηση 85,4%, ενώ φαίνεται πως οι επικυρώσεις των εισιτηρίων τις τελευταίες ημέρες σταθεροποιήθηκαν.
Τη Δευτέρα 4 Μαΐου σε λεωφορεία και τρόλεϊ κινήθηκαν 107.250 επιβάτες και 348.679 σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό και φτάσαμε την Παρασκευή 8 Μαΐου όπου ακυρώθηκαν 123.383 εισιτήρια σε λεωφορεία και τρόλεϊ ενώ στα μέσα σταθερής τροχιάς οι ακυρώσεις των εισιτηρίων άγγιξαν τις 385.613.
Μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη
Στους δρόμους της πόλης βρίσκονται καθημερινά περί τα 350 οχήματα, ενώ ο ΟΣΕΘ είναι έτοιμος να επιληφθεί ανά πάσα στιγμή οτιδήποτε χρειαστεί παρέμβαση ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΘ, την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν τα έσοδα με το 41% να αφορά προτυπωμένα εισιτήρια, το 29% κάρτες απεριόριστων διαδρομών και το 20% ακυρώσεις εισιτηρίων. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί την επόμενη εβδομάδα, πλην όμως η επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι θα παραμείνει σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με την κίνηση πριν την λήψη μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.
Τα πρώτα συμπεράσματα από την έναρξη της επανακυκλοφορίας δείχνουν πως στη μεγάλη του πλειονότητα το επιβατικό κοινό τηρεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Σε όλα τα οχήματα γίνονται καθημερινές απολυμάνσεις μετά τη λήξη κάθε βάρδιας, ενώ οδηγοί, ελεγκτές και όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε πόστο τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΟΣΕΘ. Σημειώνεται πως έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό για την προστασία των οδηγών σε όλα τα οχήματα, έχουν μπει αντισηπτικά σε ειδικές θέσεις για τους επιβάτες, και οι επιβάτες εισέρχονται και εξέρχονται από τα οχήματα από διαφορετικές πόρτες.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ