"Διπλά βλέπουν όσοι έμαθαν γράμματα" Πυθαγόρας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

*Γράφει ο Χρήστος Κ. Μακρίδης
Νισάφι πια με την ανούσια ενημέρωση για τον κορωνοιό, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος αφορά στην παράθεση αριθμών, μαθηματικών μοντέλων και την ιστόρηση δεδομένων αμιγώς ιατρικού ενδιαφέροντος. Όταν βέβαια οι πρωταγωνιστές της ήτοι οι επιφορτισμένοι με την ενημέρωση των πολιτών δεν υποκύπτουν στον πειρασμό να υποδυθούν τον παιδονόμο, ούτε κάνουν μάθημα κοινωνικής ψυχιατρικής μελετώντας τη συμπεριφορά μας με το γνωστό αστείο και αφαιρετικό τρόπο. Άλλωστε, στην ελληνική επικοινωνούν το μήνυμά τους και μάλιστα εύληπτα για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Συνεπώς, δεν έχουμε όλοι αγελαία συμπεριφορά, ούτε συμμετέχουμε σε μαθήματα και δράσεις αυτοβελτίωσης για το πνεύμα μας. Σε κάθε περίπτωση, δεν περιμέναμε τους απρόσκλητους τηλεοπτικούς συνομιλητές μας, προκειμένου να ανακαλύψουμε σήμερα τον τροχό και τα μέτρα ατομικής υγιεινής προστασίας, υπάρχουν εξαίρετοι συγγραφείς και σπουδαία βιβλία γι΄αυτό. Ο πολίτης, από την αρχή της πανδημίας, αντέδρασε σωστά. Έδειξε ότι έχει επίγνωση της ευθύνης που του αναλογεί ως μέλους της κοινωνίας, απέδειξε ότι αγαπά τη ζωή και σέβεται τον διπλανό του. Συμβιβάστηκε με τη φιλοσοφία των μέτρων, αφού στο όνομα της επίτευξης του γενικού στόχου και του κοινού καλού αποδέχτηκε τη μερική συρρίκνωση των δικαιωμάτων του και την απροσδόκητη στέρηση των ελευθεριών του. Επέδειξε σύνεση, μέτρο και ωριμότητα, συνεργασία, πειθαρχία και αυτοκυριαρχία, ότι δηλαδή συνιστά τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του ενεργού πολίτη, άλλως, κατά μείζονα λόγο, διακρίνει μια υγιή κοινωνική αντίδραση.
Οι υπεύθυνοι, όμως, οφείλουν να θυμούνται ότι, η χώρα ξεπέρασε σε συνέπεια τον εαυτό της μόνο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου ο νόμος ήταν νόμος και οι αποφάσεις ετηρούντο στο ακέραιο ήτοι με απαρέγκλιτη συνέπεια υπό των εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας. Η πολιτεία, δεν υπόκειτο σε ψευδοερμηνείες ούτε σε εκπτώσεις του νόμου, όπως ατυχώς έπραξε για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την Πρωτομαγιά, στην Πλατεία Συντάγματος. Γι΄αυτό άλλωστε η Λ.Ε.Α. ήταν για πρώτη φορά άδεια και η οδηγητική συμπεριφορά μας υποδειγματικά άψογη. Συνεπώς, η κοινότητα των πολιτών δεν έχει ανάγκη από μια τέτοια οπτική, ούτε η στάση τους από μια τέτοια ερμηνευτική προσέγγιση. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα, δεν περίμενε τις ατυχείς παραινέσεις και τα σποτ της τηλεόρασης, για τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, “πανηγυρίζουν” οι ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και οι συντελεστές τους. Αφού όχι μόνο έλαβαν γενναία αποζημίωση για τη συνεισφορά τους στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά και τον έπαινο της πολιτείας εισέπραξαν δια στόματος της ΠτΔ. Άλλως την επιχείρηση αρετής της κοινωνίας με στόχο την τρομοκράτηση, τη χειραγώγηση και τον υποσυνείδητο προγραμματισμό της ζωής μας. Ένας “ενημερωτικός” μαραθώνιος που ως γνωστό κύλησε ανέξοδα για τις τηλεοπτικές συχνότητες, αφού ο τηλεοπτικός χρόνος αναλώθηκε στη φυσική ροή των γεγονότων και του ρεπορτάζ, άλλως βασίστηκε στη συμμετοχή των ανυποψίαστων πολιτών και στις αναλύσεις των υπερέκθετων, στον αμείλικτο τηλεοπτικό φακό, ειδικών επιστημόνων.
Θα ήταν χρήσιμο, λοιπόν, ενόψει μάλιστα της επικείμενης καλοκαιρινής ραστώνης, και πολλαπλά ωφέλιμο φρονώ για την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας, αν τον ίδιο χρόνο, ασμένως, αφιέρωναν οι αρμόδιοι της πολιτείας στην καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ασφαλή οδήγηση με στόχο την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων. Αν με την ίδια σπουδή, επιμονή και συνέπεια ανέλυαν τα δεδομένα και τις αιτίες του φαινομένου, παρουσίαζαν με διαγράμματα και περισσή λεπτομέρεια τις συνακόλουθες συνέπειες των αυτοκινητικών ατυχημάτων (επιβαρύνουν το σύστημα υγείας με υπέρογκες δαπάνες νοσηλείας) με το αντίστοιχο υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος για τους πολίτες και τη χώρα. Όταν, κατ΄έτος, συνεπεία αυτής της αυτοκαταστροφικής μανίας, τραυματίζονται σοβαρά πολλές δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, ενώ χιλιάδες άλλοι άτυχοι, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, αφήνουν δυστυχώς τη ζωή τους στην άσφαλτο. Θλιβερό γεγονός που έχει ευθεία αναγωγή στην πληθυσμιακή εξέλιξη της χώρας. Που λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, της κοινωνίας και του έθνους. Που αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο, εν μέσω των ανέλεγκτων λαθρομεταναστευτικών ροών, το δημογραφικό ζήτημα. Φαντάζομαι, λοιπόν, ότι τα ΜΜΕ της χώρας θα επιδείξουν το ίδιο ενδιαφέρον, θα κατανοήσουν το μέγα διακύβευμα των ημερών, και θα αφιερώσουν άπλετο χρόνο για την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα. Εκτός και αν οι εκπρόσωποι της πολιτείας νομίζουν ότι το θέμα αυτό, ήτοι η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, δεν αφορά στην ταυτότητα, στη συμπεριφορά και τη στάση του αυριανού πολίτη, ούτε πουλάει επικοινωνιακά στο πολιτικό χρηματιστήριο. Ότι οι στόχοι και οι προσδοκίες ενός τέτοιου προγράμματος ικανοποιούνται επαρκώς από την επιλεκτική παρουσία του γνωστού οδηγού αγώνων ταχύτητας, Τάσου Μαρκουίζου (Ιαβέρη), στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και την 10′ συμμετοχή του στα τηλεοπτικά πάνελ…
*Πολιτικός Επιστήμων – Τεχ.Γεωπόνος – Παιδαγωγός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ