Ακυρώθηκε στρατιωτική άσκηση προς κατευνασμό του Ερντογάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δικαιώνεται η Τουρκία για την στήριξή της στον.. Μητσοτάκη!

Η κατάσταση είναι περισσότερο από ανησυχητική. Τώρα ακυρώνουμε και τις προγραμματισμένες μεγάλης κλίμακας ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Πολύ λίγοι στην Αθήνα, φαίνεται, έχουν καταλάβει ότι η τακτική του κατευνασμού που ακολουθούμε έναντι της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά αναποτελεσματική. Όχι μόνο δεν βοηθά στην εξομάλυνση της κατάστασης, αλλά απεναντίας αποθρασύνει τον Ερντογάν. Για τον ηγέτη μια χώρας η οποία χαρακτηρίζεται ως διεθνής ταραξίας και άρπαξ, οι συμβιβαστικές κινήσεις δεν εκλαμβάνονται ως καλή θέληση, αλλά ως αδυναμία. Αυτό θα έπρεπε να το έχουμε μάθει καλά μέχρι σήμερα. Αλλά ενώ είναι κοινός τόπος για τον Έλληνα πολίτη, οι κυβερνήσεις μας αποδεικνύονται “αδιάβαστες”.
Συνεχίζουν την τακτική του κατευνασμού, ενώ οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους. Δεν ομιλούμε πλέον για αργά μεθοδικά βήματα, όπως οι διεκδικήσεις στον αέρα, οι οποίες από απλές παραβιάσεις το 1983 έχουν σήμερα εξελιχθεί σε υπερπτήσεις νησίδων και μεγάλων νησιών του Αιγαίου. Οι Τούρκοι ευθέως διεκδικούν νησιά του ανατολικού Αιγαίου, απαιτούν την αποστρατικοποίηση άλλων, φθάνοντας μέχρι την… Κίμωλο και χαράσσουν αυθαιρέτως δικούς τους χάρτες θαλάσσιων ζωνών.
Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά αποφεύγει να θέσει σε εφαρμογή το αμυντικό δόγμα της, το οποίο περιγράφεται στο θεσμικό κείμενο της Πολιτικής Εθνικής Αμύνης (ΠΕΑ) ως αποτρεπτικό. Οι πολίτες δεν έχουν υποχρέωση να το γνωρίζουν, αλλά για τους επιτελείς είναι πολύ βασική η γνώσις της χρησιμοποιήσεως των στρατιωτικών ασκήσεων ως εργαλείο αποτροπής. Και ενώ ο Ερντογάν και οι περί αυτόν προβαίνουν σε καθημερινή κλιμάκωση ζητούντες 150 νησιά (είχαν αρχίσει από 18), αποστρατικοποίηση και έλεγχο των θαλάσσιων ζωνών, εμείς ακυρώνουμε την προγραμματισμένη διακλαδική άσκηση που επρόκειτο να αρχίσει σήμερα, ακριβώς στο Αιγαίο, το οποίο διεκδικεί ο Ερντογάν. Είχαμε δηλαδή στα χέρια μας το ενδεδειγμένο εργαλείο αποτροπής και το απεμπολήσαμε. Κάποιοι ομίλησαν για κίνδυνο “θερμού επεισοδίου”.
Εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ