Διαρκώς αυξανόμενος βαίνει ο όγκος των δεδομένων που διακινούνται μέσω του παγκόσμιου ιστού, με την πανδημία του COVID-19 να εκτοξεύει περαιτέρω τη διεθνή διαδικτυακή κίνηση.
Στη διάρκεια του 2020, αναμένεται να διακινηθούν μέσω του Internet, παγκοσμίως, περισσότερα από 59 zettabytes (ZB) δεδομένων.
Η ανάλυση της IDC (Global DataSphere Forecast) είναι ενδεικτική της συνεχούς και σταθερής ανάπτυξης στη δημιουργία και την κατανάλωση δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Την τάση αυτή ενισχύει η υγειονομική κρίση, η οποία προκάλεσε μια απότομη αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων, που εργάζονται από το σπίτι, κατάσταση, η οποία – με τη σειρά της – οδήγησε σε ραγδαία άνοδο της χρήσης εργαλείων επικοινωνίας, όπως το βίντεο.
Η τάση αυτή – σύμφωνα με το Global DataSphere – όχι μόνο δεν δείχνει να εκτονώνεται, αλλά θα συνεχίσει να ενισχύεται. Έτσι, η ποσότητα των δεδομένων, που θα δημιουργηθούν τα επόμενα τρία χρόνια, εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη από τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια. Επίσης, ο πλανήτης θα παραγάγει τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον τριπλάσια δεδομένα απ’ όσα παρήγαγε τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η συμμετοχή των καταναλωτών στην παγκόσμια παραγωγή δεδομένων αντιστοιχεί ποσοστιαία στο 50%, ωστόσο, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 4% τα επόμενα πέντε χρόνια. Στο μεταξύ, η έρευνα επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι το βίντεο θα εξακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια να είναι ο καταλύτης της ανάπτυξης του όγκου των διακινούμενων δεδομένων. Ζούμε σε έναν κόσμο, που καταναλώνει όλο και μεγαλύτερους όγκους βίντεο ψυχαγωγίας κάθε χρόνο. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός παράγοντας, που οδηγεί στην ανάπτυξη της παγκόσμιας κίνησης δεδομένων.
Πρωτότυπα δεδομένα
Το Global DataSphere της IDC μετρά την ποσότητα δεδομένων που δημιουργούνται και καταναλώνονται στον κόσμο, κάθε χρόνο. Ο λόγος των πρωτότυπων δεδομένων (που δημιουργήθηκαν και καταγράφηκαν) προς τα αναπαραγόμενα δεδομένα (αντιγράφηκαν και καταναλώθηκαν) είναι περίπου 1:9.
Μέχρι το 2024, η IDC αναμένει ότι ο λόγος αυτός θα είναι 1:10. Ενώ η πανδημία COVID-19 εμπόδισε τη δημιουργία νέων μοναδικών δεδομένων, η αυξημένη κατανάλωση αντιγραφών δεδομένων τροφοδότησε τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του παγκόσμιου όγκου των δεδομένων. Αυτή η αύξηση προβλέπεται να συνεχιστεί έως το 2024 με έναν πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 26%.
“Η ανάπτυξη του Global DataSphere καθοδηγείται περισσότερο από τα δεδομένα που καταναλώνουμε και αναλύουμε, απ’ ό,τι από αυτά που δημιουργούμε. Προφανώς, τα δεδομένα πρέπει να δημιουργηθούν πριν μπορέσουν να αναπαραχθούν. Αλλά ο ρυθμός αντιγραφής των δεδομένων – ο ρυθμός επεξεργασίας των ίδιων δεδομένων – συνεχίζει να αυξάνεται εκθετικά”, αναφέρει η IDC.
sepe