15 τρισεκατομμύρια δολάρια και βάλε…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά είναι τα ποσά που έχουν υποσχεθεί μέχρι τώρα κυβερνήσεις και κρατικές τράπεζες ανά τον κόσμο για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, ποσά- ρεκόρ που θα φουσκώσουν ελλείμματα χρέη σε νέα ύψη.

Μετά την αναταραχή των αγορών τον Μάρτιο, τις οικονομίες σε ελεύθερη πτώση και μιας δεκαετίας κέρδη στην αγορά εργασίας να χάνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες, πολιτικοί και τραπεζίτες άρχισαν να εκμεταλλεύονται το ένα εργαλείο μετά το άλλο για να σώσουν ό,τι μπορούν, καταφεύγοντας ακόμα και σε πολιτικές που ήταν ταμπού, όπως επιδοτήσεις εργοδοτών και εργαζομένων και αγορά ομολόγων κατηγορίας «σκουπιδιών».
Κι αυτά τα 15 τρισ. δολάρια, όπως τα υπολόγισε το πρακτορείο Reuters, καλύπτουν μόνο την ομάδα των G10, δηλαδή των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών, συν την Κίνα, όπου το σύνολο του πακέτου είναι δύσκολο να εξακριβωθεί.
Καταλήγοντας σε αυτόν τον αριθμό, το Reuters, έχει συμπεριλάβει την αύξηση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών από το ξέσπασμα της κρίσης, τα νέα κρατικά πακέτα και τις υποσχέσεις για μέτρα ελάφρυνσης, καθώς και τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτούμενα δάνεια και εγγυήσεις. Οι κεντρικές τράπεζες- που θα αγοράσουν κι άλλα ομόλογα, με ορισμένες να διακηρύσσουν μάλιστα ότι δεν υπάρχει ταβάνι γι αυτές τις αγορές- έχουν μειώσει και τα επιτόκια δανεισμού που τώρα σχεδόν παντού κυμαίνονται κοντά στο 0%.
Έχοντας όμως εξαντλήσει αυτό το μέτρο, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει την εκτύπωση χρήματος με προγράμματα που υιοθέτησαν μετά την κρίση του 2009.
Το Reuters έχει συμπεριλάβει στις δικές του εκτιμήσεις τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που έχουν ήδη γίνει κι αυτές που είναι γνωστές, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη επεκτείνει τους ισολογισμούς τους κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια- εξ αυτών τα 2,4 τρισεκατομμύρια από την Fed από τα τέλη του Φεβρουαρίου μέχρι τις 22 Απριλίου.
Δημοσιονομικά πυρά
Τα μέτρα που έχουν πάρει μέσω των προϋπολογισμών τους οι μεγαλύτερες οικονομίες είναι εντυπωσιακά. Η JP Morgan εκτιμά ότι οι φορολογικές πολιτικές και οι δαπάνες θα φθάσουν το 2,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020, ποσοστό μεγαλύτερο από το 2,3% που διατέθηκε στην κρίση του 2009.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει 2,6 τρισεκατομμύρια δημοσιονομικές δαπάνες και το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της προβλέπεται να φθάσει το 20% του ΑΕΠ ή και υψηλότερο, με το δημόσιο χρέος έναντι του ΑΕΠ να αγγίζει επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί από τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Ακόμα και η Γερμανία με την αφοσίωσή της στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έχει ανοίξει τις κάνουλες.
Τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα κυμαίνονται από συμβατικές δαπάνες για την υγεία και την περίθαλψη μέχρι την καταβολή εφάπαξ ποσών στους πολίτες ή την επιδότηση των μισθών για εκατομμύρια εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί.
Τα κρατικά μέτρα περιλαμβάνουν ακόμα εγγυήσεις δανείων- που αντιστοιχούν σε τεράστια ποσά, τα οποία βεβαίως θα εκταμιευτούν μόνο εάν οι δικαιούχοι κηρύξουν χρεοκοπία. Παρόλα αυτά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έχουν εγγυηθεί πιστώσεις περί τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στην Ευρωζώνη, η Ιταλία για παράδειγμα έχει υποσχεθεί εγγυήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.
πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ