Παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη
Την ατζέντα και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα την εποχή της πανδημίας, παρουσίασε την Τρίτη το μεσημέρι, σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την προσεχή Παρασκευή 15 Μαϊου 2020. Θα ολοκληρωθεί στις 18 Νοεμβρίου 2020.
Όπως τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, “με την Προεδρία να είναι δυναμική και με το Συμβούλιο της Ευρώπης να αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό και εξετάζοντας τις δραματικές αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19 στην καθημερινή μας ζωή, συνειδητοποιούμε ότι για πρώτη φορά επιβάλλονται περιορισμοί τόσο ευρείας κλίμακας, σε καιρό ειρήνης, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώδεις ελευθερίες, γεγονός που μας έκανε να αναθεωρήσουμε την στρατηγική και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας”. Για το λόγο αυτό – όπως είπε – επιλέξαμε ως κεντρικό θέμα “την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας του COVID-19 – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου”.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι κατά το πρώτο διάστημα, όπως το επιβάλλουν και οι συνθήκες, η Προεδρία θα διακρίνεται από το ψηφιακό χαρακτήρα της (E- Chairmanship), αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει σήμερα η τεχνολογία, προκειμένου σε όλες τις δράσεις και τις εκδηλώσεις να υπάρχει διαδραστικότητα και ζωντανός διάλογος με την Κοινωνία των Πολιτών, αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας θα βρίσκονται και άλλες θεματικές ενότητες, όπως: Εκπαίδευση και Δημοκρατικός Πολιτισμός στη ψηφιακή εποχή, τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα (παιδιά ενώπιον του κινδύνου της φτώχειας, θύματα βίας, εμπορίας, αναγκαστικής εργασίας, ασυνόδευτοι πρόσφυγες ανήλικοι) και το δικαίωμα των νέων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
“Εδώ βρισκόμαστε για να κάνουμε ένα μεγάλο, ελεύθερο, ανοιχτό, δημοκρατικό διάλογο, βρισκόμαστε για να θέσουμε σημαντικά ερωτήματα που έχουν σχέση με τους δημοκρατικούς θεσμούς, με το κράτος δικαίου, με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μία περίοδο κρίσης, και σε μία περίοδο που η Ευρώπη βασανίζεται από αυτά τα ερωτήματα, όχι μόνο το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Κεντρικό γεγονός της Προεδρίας θα είναι η επέτειος συμπλήρωσης 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 4 Νοεμβρίου.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9Z3VY57-Cs8&w=640&h=360]