Φεστιβάλ των Καννών: Οριστική ακύρωση – Τι λένε οι διοργανωτές

Στην πρόσοψη του Παλαί ντε Φεστιβάλ, αντί για την εμβληματική αφίσα, δεσπόζει ένα τεράστιο «ευχαριστώ» για τους εργαζομένους πρώτης γραμμής.…

Λάμψη, πολυτέλεια, κόκκινο χαλί. Εικόνες του περυσινού φεστιβάλ των Καννών, αλλά όχι και του φετινού, το οποίο – υπό κανονικές συνθήκες – θα ξεκινούσε την Τρίτη (12/5).
Ο κορονοϊός κράτησε σπίτι τους τους αστέρες του κινηματογράφου και στην πρόσοψη του Παλαί ντε Φεστιβάλ αντί για την εμβληματική αφίσα δεσπόζει φέτος ένα τεράστιο «ευχαριστώ» για τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qd6tLEdVc0U&w=711&h=400]
Είναι η δεύτερη φορά στα μεταπολεμικά χρόνια που το φεστιβάλ ακυρώνεται κι αυτό αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την κινηματογραφική βιομηχανία.
«Πρόκειται για το σημείο εκκίνησης των μεγαλύτερων ταινιών της χρονιάς. Τώρα δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι μεγαλύτερες ταινίες. Δεν θα έχουμε φέτος αυτήν την έγκριση του Φεστιβάλ των Καννών, η οποία είναι πολύ σημαντική», λέει στο euronews ο κριτικός κινηματογράφου Καλίμ Αφτάμπ.
Δεν είναι όμως μόνο η Έβδομη Τέχνη που πλήττεται. Η ακύρωση του φετινού φεστιβάλ είναι μια δυνατή γροθιά στο στομάχι των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που ζούσαν από αυτό. Όπως τονίζει ο τεχνικός Πιερ Νταμπρίν, «για εμάς πρόκειται για μια πολύ μεγάλη οικονομική απώλεια. Το Φεστιβάλ των Καννών αποτελεί μεγάλο κομμάτι των ετησίων εσόδων μας, άρα έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα».
Οι διοργανωτές, πάντως, αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τον όρο «ακύρωση». Όπως λένε, το 73ο Φεστιβάλ των Καννών υπάρχει και η πανδημία δεν θα σταματήσει την ανάδειξη των ταλέντων του 2020. Οι επίσημες επιλογές του Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου.
euronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ