Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι αξιοποίησαν το lockdown για να αναβαθμίσουν τον χώρο…
Κάπως έτσι, χωρίς τα πλήθη των τουριστών που συνήθως τον κατακλύζουν, έμοιαζε ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας, στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν κατέφτασαν εκεί οι πρώτοι επισκέπτες.
Εδώ και δύο μήνες, ο χώρος παραμένει κλειστός λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι αξιοποίησαν αυτό το διάστημα για να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του χώρου και των εκθεμάτων.
Θα ανοίξουμε σπίτια που δεν είχαν παρουσιαστεί πότε πριν στο κοινό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση για να δουλέψουμε για τους επισκέπτες και να δώσουμε μία νέα εικόνα της Πομπηίας: νέα σπίτια, σπίτια με κήπους και ανοιχτούς χώρους. Αυτός ήταν κλειστός για πολύ καιρό αλλά τώρα ετοιμάζουμε αυτό το όμορφο περιστύλιο για το κοινό.
Μάσιμο Οζάνα
διευθυντής αρχαιολογικού χώρου Πομπηίας
Παράλληλα, προχώρησαν σε αλλαγές του τρόπου επίσκεψης στον χώρο, ώστε να διασφαλίσουν ότι επισκέπτες και εργαζόμενοι δε θα κινδυνεύουν από μετάδοση του ιού.
«Θερμικές κάμερες, καθορισμένα χρονικά διαστήματα και διάδρομοι μίας κατεύθυνσης. Έτσι θα καλωσορίσει τους επισκέπτες, στις αρχές Ιουνίου, ένας από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο» μεταδίδει ο ανταποκριτής του euronews, Λούκα Παλαμάρα.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1C74S2fef6Y&w=711&h=400]
Παράλληλα, μία τελείως νέα εμπειρία μπορούν να απολαύσουν και όσοι επισκέπτονται την Πομπηία διαδικτυακά.
Εικόνες από ντρόουν συνοδεύουν την ξενάγηση που προσφέρει ο διευθυντής του χώρου, Μάσιμο Οζάνα.
«Η Πομπηία αποτελεί μέρος της κληρονομιάς όχι μόνο αυτής της περιοχής, όλης της. Από τον 18ο αιώνα αποτελεί θεμέλιο λίθο για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και πρέπει να ανοίξει και πάλι για τους πολίτες» τονίζει ο Μ. Οζάνα.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας ανοίγει για το κοινό τον Ιούνιο. Για την Ιταλία, είναι ένα ακόμα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα.
euronews