Η μυστική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για το Ιράκ

Η μυστική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν που εγκατέστησε τον Kadhimi στη Βαγδάτη

Η Τεχεράνη διέταξε τις σιιτικές φατρίες να υποστηρίξουν τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ, σε αντάλλαγμα η Ουάσιγκτον να «κάνει τα στραβά μάτια» για την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων που είχαν στοχευθεί από κυρώσεις, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους.
Η ανακήρυξη του Μουσταφά αλ-Καντίμι ως πρωθυπουργού του Ιράκ ήταν το αποτέλεσμα ανεπίσημων συζητήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, στις οποίο η Τεχεράνη συμφώνησε να υποστηρίξει τον πρώην αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών, σε αντάλλαγμα για “ξεπάγωμα” ορισμένων από τα περιουσιακά της στοιχεία που έχουν στοχευθεί από τις κυρώσεις, ανώτερες ιρακινές πολιτικές πηγές είπαν στο Middle East Eye.
Η πολιτική των ΗΠΑ για άσκηση «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν δεν θα αλλάξει, αλλά οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποσυρθούν στρατιωτικά στον Κόλπο και να «κοιτάξουν από την άλλη», εάν μια τρίτη χώρα στην Ευρώπη απελευθέρωνε κάποια από τα ιρανικά χρήματα που πάγωσαν όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις, ανέφεραν οι ιρακινές πηγές.
Μόλις στις 4 Μαρτίου, η υποψηφιότητα του Καντίμι για την πρωθυπουργία χαρακτηρίστηκε «δήλωση πολέμου εναντίον του ιρακινού λαού» από τον ανώτατο διοικητή της φιλο-ιρανικής πολιτοφυλακής της Χεζμπολάχ, Abu Ali al-Askari.
Ο Ασκάρι κατηγόρησε τον Καντίμι για συμμετοχή στις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, οι οποίες σκότωσαν τον κορυφαίο Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμάνι και τον επιφανή ηγέτη της πολιτοφυλακής Αμπού Μαχίν αλ Μουχάντι, μια κατηγορία που ρητά αρνήθηκε η Υπηρεσία Πληροφοριών του Ιράκ (INIS).
Άλλοι Σιίτες πολιτοφυλακές και πολιτικοί ηγέτες αντιτάχθηκαν επίσης έντονα στον διορισμό του Καντίμι και όμως την περασμένη εβδομάδα η νέα του κυβέρνηση εγκαταστάθηκε με πλειοψηφική υποστήριξη στο κοινοβούλιο του Ιράκ.
Η Kataib Hezbollah εξακολούθησε να απειλεί τον Καντίμι προσωπικά, αλλά άλλες Σιιτικές πολιτικές φατρίες που επηρεάζονται από το Ιράν επέτρεψαν να προχωρήσει ο διορισμός του.
Ιρακινές πηγές λένε ότι μια συμφωνία στα παρασκήνια μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης εξηγεί την ξαφνική στροφή, με το Ιράν να συμφωνεί να στηρίξει τις σιιτικές φατρίες που επηρεάζει σε αντάλλαγμα για κάποια ανακούφιση από οικονομικά αναπόφευκτες κυρώσεις των ΗΠΑ με το πάγωμα ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.
Ιρακινές πηγές αρνήθηκαν να πουν πού θα θα “ξεπαγώσουν” τα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά επεσήμαναν την απόφαση του περασμένου μήνα από δικαστήριο του Λουξεμβούργου να εμποδίσει ένα αίτημα των ΗΠΑ να μεταβιβάσουν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ιρανικών περιουσιακών στοιχείων σε θύματα των επιθέσεων της 9/11 σε μια υπόθεση που χρονολογείται από 2012.
Τα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία κατέχονται από μια εταιρεία εκκαθάρισης με έδρα το Λουξεμβούργο, την Clearstream, που ανήκει στην Deutsche Boerse. Η απόφαση του δικαστηρίου χαιρετίστηκε από τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ρουχάνι, ο οποίος είπε ότι η χώρα είχε κερδίσει νόμιμη νίκη επί των περιουσιακών στοιχείων που είχαν από καιρό παγώσει στο Λουξεμβούργο κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον.
«Οι Αμερικανοί κατάφεραν να ανεβάσουν τον άντρα τους και οι Ιρανοί να πάρουν τα χρήματά τους», είπε μια πηγή με γνώση της μυστικής συμφωνίας.
«Η οικονομική δυσκολία που αντιμετώπισαν οι Ιρανοί και όλες οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν μετά τη δολοφονία του Qassem Soleimani, τους έπληξε σκληρά. Υπήρξαν διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία τελείωσε με τους Ιρανούς να δέχονται αυτόν τον τύπο [Kadhimi] και είπαν στους συμμάχους τους να τον ψηφίσουν».
Χαλάρωση των εντάσεων στον Κόλπο
Ο Καντίμι κλήθηκε τον Απρίλιο να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από αποτυχημένες πρώτα του Mohammed Tawfiq Allawi και στη συνέχεια του Adnan al-Zurfi να διοριστούν ως πρωθυπουργοί, μετά την παραίτηση του Adel Abdul Mahdi.
Τον Μάρτιο, μια ανώτερη πηγή στην Τεχεράνη είπε στο MEE ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να χορηγήσουν waivers επιτρέποντας σε ορισμένες χώρες να απελευθερώσουν ιρανικά περιουσιακά στοιχεία χωρίς να αντιμετωπίσουν τιμωρητικά μέτρα για να βοηθήσουν το Ιράν να αγοράσει ιατρικά εφόδια για την καταπολέμηση της επιδημίας του κοροναϊού.
“Οι προσπάθειες ορισμένων χωρών οδήγησαν στην απελευθέρωση ορισμένων από τα χρήματα της ιρανικής κεντρικής τράπεζας”, είπε.
“Αυτές οι χώρες θα λάβουν απαλλαγή από κυρώσεις [για την απελευθέρωση των παγίων περιουσιακών στοιχείων του Ιράν], αυτό έχει χορηγηθεί και παρακολουθούμε αυτό το ζήτημα.”
Πρόσθεσε: “Το ξεπάγωμα των χρημάτων της κεντρικής τράπεζας του Ιράν θα μειώσει την πίεση σχετικά με την έλλειψη συναλλάγματος για την εισαγωγή φαρμάκων και απαραίτητων υλικών.”
Η ιρανική πηγή αρνήθηκε τότε ότι είχε επιτευχθεί επίσημη συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον. Η αναφορά διαψεύστηκε επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Οι ιρακινές πηγές ανέφεραν ότι ένα προηγούμενο για την τρέχουσα συμφωνία καθορίστηκε όταν ο Νούρι αλ-Μαλίκι υποστηρίχθηκε για δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από την Τεχεράνη, μετά από εννέα μήνες πολιτικής σύγκρουσης μετά τη νίκη του μπλοκ al-Iraqqiya το 2010.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η αποχώρηση των πυραύλων Patriot από τη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα και η μείωση των στρατιωτικών εντάσεων στον Κόλπο ήταν μέρος της συμφωνίας με την Τεχεράνη.
«Ως συνέπεια αυτού, για να μειωθεί η ένταση στον Κόλπο, υπήρξε μια απόσυρση των πυραυλικών συστημάτων. Το πιο σημαντικό, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να δώσουν πράσινο φως για να επιτρέψουν στην Ευρώπη να απελευθερώσει ορισμένα από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία για τους Ιρανούς. Οι ΗΠΑ δεν θα αντιταχθούν στην απελευθέρωση ορισμένων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία. Θα κάνουν τα στραβά μάτια», είπε η πηγή.
Ιστορικό
Ο Kadhimi έχει ένα ιστορικό συνεργασίας με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, που χρονολογείται από τη συνεργασία του με τον μακαρίτη Ahmed Chalabi, τον Ιρακινό πολιτικό που έδωσε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ψευδείς αναφορές για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν πριν από την εισβολή στο Ιράκ στο 2003.
Πρώην δημοσιογράφος και συντάκτης της ιστοσελίδας ειδήσεων Al Monitor, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Μουσταφά Αμπντ-Λάτιφ, ο Καντίμι έγινε επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών υπό την πρωθυπουργία του Χαϊντερ αλ-Αμπάντι.
Το 2018, παρακολούθησε μια συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τον Mike Pompeo, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της CIA, και τον Khalid bin Ali al-Humaidan, επικεφαλής της Σαουδικής υπηρεσίας πληροφοριών, για να συζητήσουν μέτρα για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Abadi και κόντρα στους αντιπροσώπους που υποστηρίζονταν από το Ιράν. Αυτή η προσπάθεια απέτυχε.
Το MEE (Middle East Eye) τηλεφώνησε επανειλημμένα στο γραφείο του Καντίμι για σχόλια σχετικά με αυτήν την ιστορία, αλλά οι κλήσεις μας δεν απαντήθηκαν.
Ο διορισμός του Καντίμι έγινε ευπρόσδεκτος τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην Τεχεράνη.
Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχάνι δήλωσε ότι το Ιράν θα είναι “με την κυβέρνηση με όλη μας τη δύναμη για να το βοηθήσει να προχωρήσει και να εδραιώσει τη σταθερότητα”, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα λεπτομέρειες για έναν προτεινόμενο στρατηγικό διάλογο με την ιρακινή κυβέρνηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Ο Πομπέο είπε ότι “όλα τα στρατηγικά ζητήματα” θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών.
Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη υποβάθμισαν αναφορές για συμφωνία για το Ιράκ.
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε τις αναφορές ως «παράλογες».
“Σεβόμαστε την κυριαρχία του Ιράκ και υποστηρίζουμε με συνέπεια το Ιράν να το κάνει επίσης και να τερματίσει την παρέμβασή του στα εσωτερικά τους θέματα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου στο MEE.
Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά ένας Ιρανός αξιωματούχος που προσέγγισε το MEE είπε ότι δεν είχε ακούσει καμία συμφωνία και τη χαρακτήρισε ως “απίθανο να έχει γίνει”.
Είναι σημαντικό ότι η πρώτη κλήση που έλαβε ο Καντίμι μετά τον διορισμό του ήταν από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μωάμεθ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ζήτησε από τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ να ξαναρχίσει τη διαμεσολάβηση με το Ιράν, ανέφεραν οι πηγές.
Αν και ο Μπιν Σαλμάν θα θεωρήσει τον Καντίμι πιο κοντά του από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο, η επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης δεν είναι στρατηγικά καλή είδηση για τη Σαουδική Αραβία. Οι μυστικές διαπραγματεύσεις του Ομάν για την απελευθέρωση ενός Αμερικανού κρατουμένου στο Ιράν κατέληξαν στην πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.
Μαζί με τη μονομερή απόσυρση των πυραύλων Patriot που λειτουργούν από τις ΗΠΑ, ο πρίγκιπας βρίσκεται υπό νέα αμερικανική πίεση να τερματίσει τον τριετή αποκλεισμό του Κατάρ. Για το σκοπό αυτό, ο εμίρης του Κουβέιτ έστειλε έναν υπουργό στο Κατάρ για να ανοίξει ξανά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης.
«Ενώ ο Τραμπ θα διεκδικήσει εύσημα για τις πολιτικές του για μέγιστη πίεση στο Ιράν, το γεγονός είναι ότι η πολιτική των ΗΠΑ στον Κόλπο, η εκστρατεία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη που δεν μπορεί πλέον να αντέξει και οι πιέσεις στο Ιράν – και οι τρεις δυνάμεις βρίσκονται σε μπελάδες. Και αυτό είναι κάτι που οι Σαουδάραβες πρέπει να εξετάσουν: η κατάρρευση μιας στρατηγικής που βασίζεται στις ΗΠΑ για να ωθήσει πίσω το Ιράν. Τον Τραμπ δεν θα τον πειράξει να διαπραγματευτεί μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, αρκεί να έχει το όνομά του», δήλωσε ένας ιρακινός αξιωματούχος.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα περαιτέρω συμφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, πρόσθεσε ο Ιρακινός αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ