«Νους, μέτρο, καθαρότητα». Μ’ αυτές τις τρεις λέξεις όριζε ο φιλέλληνας ποιητής Σίλλερ την αρχαία ελληνικότητα. Κι ακόμα μια λέξη θα προσθέταμε εμείς: «ευθύνη» · όνομα πολύ ουσιατικό, από εκείνα που αποδεικνύουν το ότι από «εκείνους» τους Ελληνες καταγόμαστε, που όταν θέλουμε να κομπάσουμε τους επικαλούμαστε.
Κι όλες αυτές οι λέξεις μαζί, συμπυκνωμένες σε ένα ονοματεπώνυμο και μια ιδιότητα: Αριστοτέλεια Δόγκα – εισαγγελέας! Η εισαγγελέας της έδρας στην υπόθεση της αποτρόπαιας δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, που από την Τρίτη το μεσημέρι επιτρέπει στους Ελληνες να κομπάζουν ξανά για την καταγωγή τους!
Η αγόρευση της , εκτελεστικό απόσπασμα για δυο κατηγορούμενους ενός ειδεχθούς εγκλήματος. Κουβέντες δυνατές, σκληρές και εύστοχες σαν σφαίρες, που δεν γυρίζουν πίσω. Ακόμα κι ο… κορονοϊός στάθηκε στην άκρη σιωπηλός για να ακούσει· να μην χάσει ούτε λέξη. Σ’ αυτή την αγόρευση ακούμπησε ολόκληρη η Ελλάδα. Κι αν κάποιοι δεν συμφώνησαν με όσα δραματικά περιέγραψε η Κυρία Δόγκα, αυτοί θα ‘ναι δυο μονάχα: οι κατηγορούμενοι. Ούτε καν οι συνήγοροί τους, Ούτε ακόμα και οι οικείοι τους!
Στην εποχή που όλα τα τρένα έχουν χαθεί, που κάθε πίστη στους ταγούς και – το χειρότερο – στον εαυτό μας, περιπλανιέται αφανισμένη στους δαιδαλώδεις σκοτεινούς δρόμους του διαδικτύου, έρχεται μια δικαστική λειτουργός να μας υπενθυμίσει πως οι λέξεις «νους, μέτρο, καθαρότητα» δεν μεταφράζονται απ’ όλους στα νεοελληνικά σε «άνοια, αμετροέπεια, ρύπανση» και ακόμα πως η λέξη «ευθύνη» όπως και παλιά σημαίνει: «διόρθωση, τιμωρία, κολασμός» για αδικήματα και μετά «λογοδοσία».
«Τίποτα δεν γίνεται από το τίποτα» και ο πάμφωτος λόγος για ένα ερεβώδες γεγονός το απόδειξε περίτρανα: «Υποκλίνομαι στο ήθος, σας – είπε η εισαγγελέας απευθυνόμενη στους οικείους της τραγικής Τοπαλούδη – Δεν ξέρω αν εγώ θα είχα αυτό το ανάστημα. Εχω την άποψη του Αριστοτέλη ότι δεν συγχωρείς τους εχθρούς για να αποδοθεί η Δικαιοσύνη…». Κι αυτό δεν ήταν λόγος απλά και τύπος, ήταν απήχηση της σκέψης και της ευθύνης όλων όσοι «έσκυψαν» πάνω από το άψυχο κορμί της Ελένης Τοπαλούδη και νοερά χτύπησαν στην πλάτη τον τραγικό πατέρα κι αγκάλιασαν την μάνα – συντρίμμια.
«Η κόρη σας, σαν λαμπρό αστέρι θα μας δείχνει πάντα το δρόμο από εκεί που είναι. Εφεξής εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω το λόγο μου», κατέληξε η Κυρία Αριστοτέλεια Δόγκα, για να εισπράξει ένα θερμό χειροκρότημα κι ένα μπουκέτο λουλούδια από τον πατέρα της Ελένης. Κι εμείς μαζί σας Κυρία εισαγγελεύ, που μας διδάξατε ξεχασμένες λέξεις, που μας ξυπνήσατε κοιμώμενα συναισθήματα, που μας ανοίξατε δρόμους που χρόνια τώρα είχαν κλείσει από κατολισθήσεις συβαριτισμού, ευζωίας και τριφηλότητας. Ενα λουλούδι κι από εμάς Κυρία Αριστοτέλεια Δόγκα!
Πηγή: ethnos.gr