24/09/2021

Στο «εκτελεστικό απόσπασμα» επιχειρήσεις και πολίτες! Κόβουν την έκπτωση του 25% για τις εμπρόθεσμες πληρωμές

Τέλος στην έκπτωση φόρου 25% για την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων και εισφορών αποφάσισαν να βάλουν οι… φωστήρες της κυβέρνησης, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, που προσπαθούν αυτές στις ημέρες να σταθούν ξανά στα ποδιά τους!

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες προφανώς ζουν εκτός πραγματικότητας και οικονομίας, ανέφεραν πως οι φορολογικές εκπτώσεις τελείωσαν τον περασμένο Απρίλιο και «στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου δεν περιλαμβάνεται η επανάληψή τους». Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, ανέφεραν πως «δεν εξετάζονται ούτε σενάρια έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ». Έτσι, λοιπόν, η μόνη διευκόλυνση που προβλέπεται για τους φορολογουμένους είναι να εκμεταλλευτούν την τετράμηνη παράταση και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του Μαΐου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ας δούμε τώρα τι θα ισχύσει με τις πληρωμές εισφορών. Για τις επιχειρήσεις που άρχισαν να λειτουργούν τον Μάιο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, δεν θα υπάρξει επτάμηνη παράταση στην προθεσμία καταβολής των εισφορών του Μαΐου, του Ιουνίου και των παραπέρα μηνών, όπως ισχύει με τις εισφορές Φεβρουαρίου – Απριλίου.
Άξιο απορίας
Οι επαγγελματίες, οι κλάδοι των οποίων είτε άνοιξαν κατά τον τρέχοντα μήνα είτε ήταν έτσι κι αλλιώς ανοιχτοί, θα πρέπει να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους, δηλαδή έως τις αρχές Ιουλίου. Τη δυνατότητα επτάμηνης παράτασης καταβολής των εργοδοτικών εισφορών του Μάιο -οι οποίες πρέπει να πληρωθούν έως τα τέλη Ιουνίου- θα την έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον Μάιο. Από τον επόμενο μήνα, εξάλλου, θα πάψει να ισχύει η εναλλακτική -της παράτασης της καταβολής εισφορών- έκπτωση 25% για όσους καταβάλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους,
Είναι άξιον απορίας γιατί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να καταργήσει το μέτρο της έκπτωσης του 25% (και, μάλιστα, τον πιο κρίσιμο μήνα για την οικονομία και τα δημόσια έσοδα) όταν την ίδια ώρα παραδέχεται ότι οι εκπτώσεις αυτές ήταν που βοήθησαν στο να αποφευχθεί μεγάλη απώλεια εσόδων τους δύο προηγούμενους μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση στα καθαρά φορολογικά έσοδα τον περασμένο Απρίλιο συγκρατήθηκε (σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις) στο 17,2%. Αρμόδιες πηγές εξήγησαν ότι τον Μάιο δεν θα είναι τόσο καλή η εικόνα, καθώς θα είναι ο χειρότερος μήνας από πλευράς εσόδων.
πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ