Αυτή είναι η ανακοίνωση που έβγαλε ο κινέζος πρέσβης στο Ισραήλ, για τις δηλώσεις Πομπέο, λίγο πριν …πεθάνει.
Έχουν Φουντώσει οι θεωρίες συνωμοσίας και μάλιστα από διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του κινέζο πρέσβη στο Ισραήλ. Σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, γίνεται λόγος ότι δύο ημέρες πριν το θάνατό του, η κινεζική πρεσβεία στο Ισραήλ είχε βγάλει μια σκληρή απάντηση κατά των ισχυρισμών του κορυφαίου αμερικανού αξιωματούχου, Mike Πομπέο, κατά την επίσκεψή του τελευταίου στο Ισραήλ.
Παραθέτουμε την ανακοίνωση, η οποία πάντως δεν διέπεται από κλίμα συγκρουσιακό, ώστε να δικαιολογεί την συνεχή αναφορά της από τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης:
Η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε ολόκληρη την εφημερίδα Τζερούσαλεμ Ποστ.
Πριν και μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Μάικ Πομπέο έκανε κάποια εξοργιστικά σχόλια που αφορούσαν την Κίνα, τα οποία θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις μορφές αρρωστημένων κατηγοριών:
Ότι η προέλευση του κορονοϊού είναι από την Κίνα, ότι η Κίνα έκρυψε πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό και τέλος ότι οι κινεζικές επενδύσεις είναι απειλές!
Ο πρέσβης απαντά ξεχωριστά σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες. Για την πρώτη παραθέτει τα μέχρι τώρα συμπεράσματα της επιστημονικής κοινότητας όπου ακόμα δεν έχουν καταλήξει για την προέλευση του κορονοϊού και επίσης ότι ιστορικά το μέρος που πρωτο αναφέρει ένα κρούσμα ενός ιού πολύ συχνά δεν είναι και το μέρος προέλευσης του. Και φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την ισπανική γρίπη αλλά και το AIDS, για να Τεκμηρίωση τα λεγόμενα του.
Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι η Κίνα ουδέποτε προσπάθησε να συγκαλύψει το ξέσπασμα του κορονοϊού. Αντίθετα έκανε λόγο για ένανιο όποιος είναι πρωτόγνωρες για την ανθρώπινη ιστορία και ότι για πρώτη φορά 27 Δεκεμβρίου 2019 υπήρξε η πρώτη επίσημη ενημέρωση από την τοπική κυβέρνηση της Γιουχάν για κρούσμα κορονοϊού. Λίγες ημέρες μετά, στις 31 Δεκεμβρίου, η κινεζική κυβέρνηση ενημέρωσε επισήμως τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, Δίνοντας όλες τις πληροφορίες που είχε στα χέρια της μέχρι στιγμής. Η αντίθετα, από την πρώτη στιγμή ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα της Κίνας, συνεργάζεται στενά και ανταλλάσσουν πληροφορίες με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, μεταξύ των οποίων και αμερικανούς επιστήμονες. Άρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτές τις κατηγορίες που εξαπολύονται κατά της Κίνας. Συνεχίζει μάλιστα παραθέτοντας την ρήση του διάσημου ισραηλινού ιστορικού, καθηγητή Νόα Χαράρι, ο οποίος είχε πει ότι το πραγματικό αντίδοτο στις επιδημίες, δεν είναι ο διχασμός αλλά η συνεργασία.
Τέλος, αναφερόμενος της επένδυσης, επιτέθηκε στον κύριο Πομπέο λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν και τώρα έχει χαρακτηρίσει τις κινεζικές επενδύσεις ως απειλή. Κάτι τέτοιο, συνεχίζει ανακοίνωση, δεν τεκμηριώνεται πουθενά και ούτε έχουν προσκομιστεί συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι οποιαδήποτε κινεζική επένδυση στο εξωτερικό είναι κάτι άλλο από αυτό που δείχνει.
Αυτό είναι το πνεύμα της ανακοίνωσης του Κινέζου πρέσβη, που έγινε δύο ημέρες πριν το θάνατό του.