19/09/2021

Χαμαιτυπείο – Ξέρετε τι σημαίνει η λέξη; Γιατί την χρησιμοποίησε το 1992 ο Κων. Μητσοτάκης;

Στις μέρες μας η λέξη «χαμαιτυπείο» έχει καταστεί συνώνυμο του καταγωγίου, ενός βρωμερού τόπου με χαμερπείς ανθρώπους αλλά και του πορνείου.

Φυσικά, όπως σε πολλά πράγματα της νεοελληνικής πραγματικότητας, οι ρίζες της λέξης ξεκινούν από την αρχαία Ελλάδα.
Οι πόρνες της αρχαιότητας, οι γνωστές εταίρες, σε αρκετές περιπτώσεις ήταν μορφωμένες γυναίκες, κάποιες δε και με περιουσία, που πρόσφεραν τις ηδονικές υπηρεσίες τους στους άνδρες.

arhaio aggeio etaira
Εταίρα με τον πελάτη της σε αγγείο / Wikipedia

Το εύρημα των αρχαίων εταίρων προς άγραν πελατών
Φορούσαν ειδικά φτιαγμένα σανδάλια που στη σόλα τους είχαν ανάγλυφα τα γράμματα που σχημάτιζαν την λέξη «έπου», δηλαδή: ακολούθα (με), άλλες είχαν το όνομά τους. «Τύπωναν χαμαί», κάτω δηλαδή, στα χωμάτινα δρομάκια, την πρόσκλησή τους στους υποψήφιους πελάτες. Οι πελάτες ακολουθούσαν την εταίρα στους χώρους που είχαν εξασφαλίσει και τα υπόλοιπα εννοούνται.
keimeno hamaitypeio1
Η Κόρινθος πρωτοπόρος
Η πρακτική αυτή καταγράφεται στην πλούσια Κόρινθο της αρχαιότητας. Εκεί έζησε και χάρισε μεγάλες στιγμές ηδονής η καλλίπυγος (με ωραία οπίσθια), μορφωμένη και με ονομαστή ομορφιά και εξυπνάδα, εταίρα Λαΐς. Η Λαΐδα πληρωνόταν, όπως είχε πει ο Διογένης ο κυνικός, δέκα χιλιάδες δραχμές (που ισοδυναμούσαν με δώδεκα κιλά ασημιού) για μια ερωτική συνεύρεση. Ένα ποσό αστρονομικό.
Χαμαι-τυπείο ήταν η αποτύπωση στο χώμα της πρόσκλησης της πόρνης της αρχαιότητας προς τον υποψήφιο πελάτη. η πόρνη ονομαζόταν εναλλακτικά και χαμαίτυπη.
Με το πέρασμα των χρόνων η λέξη ταυτίστηκε με το πορνείο, και στην εξέλιξή της με τα καταγώγια που μαζεύονταν άνομα και λούμπεν κακοποιά στοιχεία της κοινωνίας.
keimeno hamaitypeio
Το χαμαιτυπεῖον προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη χαμαί + τυπή / τύπτω. Επειδή οι πόρνες φορούσαν σανδάλια με ανάγλυφο πάτο, από τον οποίο γράφονταν στο χώμα «ΕΠΟΥ» δηλαδή «ακολούθα» Η φωτογραφία προέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου (λήψη Δήμητρα Στασινοπούλου)

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έβαλε το «χαμαιτυπείο» στην πολιτική αντιπαράθεση
Την περίοδο 1992-93 οι σχέσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον ραδιοφωνικό σταθμό του Γιάννη Αλαφούζου, ΣΚΑΪ 100.4, ήταν στο χειρότερό τους σημείο. Δριμεία κριτική, σκληρή γλώσσα και ο τότε Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να ανέβουν στον Υμηττό που βρίσκονται οι κεραίες εκπομπής να κατεβάσουν τον «διακόπτη» της τηλεοπτικής προσπάθειας που ετοίμαζε ο ΣΚΑΙ. Ήταν Ιανουάριος του 1992.
Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤΕΝΝΑ, τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει την περίφημη φράση: “Στο χειρότερο χαμαιτυπείο της Ελλάδας δεν γίνεται χρήση αυτής της γλώσσας, αυτών των επιχειρημάτων, επιτέλους εναντίον του Έλληνος πρωθυπουργού, εναντίον της οικογένειάς του, εναντίον μιας πονεμένης γυναίκας που είναι η κόρη μου. Η χυδαιολογία στο αποκορύφωμά της” .
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=SK-u0jYz6qk&w=704&h=396]
Ήταν μια σπάνια χρήση της λέξης εκείνη την εποχή αλλά όλοι αντελήφθησαν το νόημά της και ο πρωθυπουργός με τη σειρά του δέχθηκε σκληρή κριτική για τη χρήση της στη δημόσια αντιπαράθεση.
mixanitouxronou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ