23/09/2021

Πρόταση-πυροτέχνημα από Μέρκελ και Μακρόν για ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης»

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισ. ευρώ πρότειναν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού.

Οι πόροι θα αντληθούν με κοινή έκδοση χρέους, θα διανεμηθούν κατά προτεραιότητα «στις χώρες που έχουν υποφέρει περισσότερο», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Ευρώπη πήρε τα μαθήματά της από την οικονομική κρίση και χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός τη Γαλλογερμανική πρωτοβουλία.
Οι δύο ηγέτες παρουσίασαν τη κοινή τους πρωτοβουλία, σε τηλε-συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως χρειάζεται ακόμη δουλειά, για «να ενωθούν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», την ώρα που αυτή η πρόταση αναμένεται να τύχει αμφισβήτησης από ορισμένες , όπως η Ολλανδία και η Δανία που είχαν «αντισταθεί» στην δημιουργία των κορονο-ομολόγων (σ.σ. και άρα να μην προχωρήσει ποτέ, αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία για τους δύο ηγέτες να κάνουν το κομμάτι τους).
Σύμφωνα με Μακρόν και Μέρκελ, το «ταμείο ανάκαμψης» θα μπορούσε να προσφέρει χρήματα στις χώρες και τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και τα χρήματα θα διανεμηθούν αναλογικά, με τις χώρες και τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο να λαμβάνουν και τα μεγαλύτερα ποσά.
Την ίδια ώρα, προτείνουν να εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον δανεισμό χρημάτων, σεβόμενη ταυτόχρονα τις συνθήκες της Ε.Ε.
Το κατά πόσον τα δημοσιονομικά «γεράκια» της ΕΕ, σχολιάζει το Reuters, ήταν πρόθυμα να στηρίξουν την πρωτοβουλία Παρισίων και Βερολίνου, η οποία προσφέρει στις χειμαζόμενες από την πανδημία ευρωπαϊκές χώρες, επιχορηγήσεις παρά δάνεια, παραμένει ασαφές.
με πληροφορίες από Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ