Η Βρετανία ζει την τέλεια καταιγίδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από ένα χρόνο η κυρίαρχη λέξη στα μέσα ενημέρωσης και στις καθημερινές συζητήσεις στη Βρετανία ήταν το Brexit.

Η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί το «διαζύγιο» υπήρξε σαρωτική στην πολιτική σκηνή της χώρας. Σήμερα λόγω της πανδημίας η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Με τη χώρα να πληρώνει ένα βαρύτατο τίμημα με χιλιάδες νεκρούς, το θέμα έχει περάσει στα αζήτητα.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται με πενιχρά, όμως αποτελέσματα. Ο τρίτος γύρος συζητήσεων πέρασε σχεδόν απαρατήρητος, αφού έληξε άδοξα, χωρίς να έχει επιτευχθεί η παραμικρή πρόοδος. Την 1η Ιουνίου ξεκινά ο τέταρτος και τα πράγματα δεν αναμένεται να βελτιωθούν. Όπως δήλωσε πηγή από τις Βρυξέλλες «το πρόβλημα είναι ότι το Brexit έχει γίνει ο τελευταίος τροχός της άμαξας της πανδημίας. Υπάρχει έλλειψη πολιτικής προσοχής φυσικό δεδομένων των περιστάσεων και απάθεια».
Παρόλα αυτά όμως ο χρόνος τρέχει και είτε επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι στο τέλος του 2020 η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το πρόβλημα, όμως είναι πως το όνειρο των ευρωσκεπτικιστών Βρετανών θα γίνει πραγματικότητα μέσα σε μια νέα σαφώς πιο δύσκολη και πιο τρομακτική κανονικότητα.
Πριν από ένα χρόνο οι περισσότεροι πολιτικοί της χώρας αναγνώριζαν πως η έξοδος θα σήμαινε σημαντικές πολιτικές, οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις. Αυτό που δεν υπολόγιζαν, φυσικά ήταν πως μερικούς μήνες μετά η Βρετανία θα απειλείται από ιστορικών διαστάσεων οικονομική ύφεση με πιθανή πτώση κατά 13% του ΑΕΠ της.
Έτσι, μια ταλαιπωρημένη και καταπονημένη χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τις συνέπειες της ασθένειας, οι οποίες είναι σαρωτικές και τα επακόλουθα ενός ενδεχομένου σκληρού Brexit. Οι προοπτικές δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Σημαντική μείωση των εισοδημάτων, βύθιση πολύ περισσότερων ανθρώπων στη φτώχεια, μηδενικοί δείκτες ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας σκιαγραφούν ένα ζοφερό μέλλον.
Η Βρετανία ζει μία κρίση στο επίπεδο ζωής τα τελευταία χρόνια. Η έξοδος της από την ΕΕ, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα κάνει απλώς τα πράγματα πολύ χειρότερα. Ο μοναχικός δρόμος που επέλεξε το Λονδίνο είναι στρωμένος με αγκάθια. Η ανάκαμψη από ένα τέτοιο Αρμαγεδώνα δεν πρόκειται να είναι εύκολη. Η τέλεια καταιγίδα για το Λονδίνο έχει σχηματιστεί.
Ξένια Τούρκη
philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ