Συνθήκη «Open Skies»: Τι είναι, γιατί αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ και τι λέει η Ρωσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από τη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, ένα σύμφωνο που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον κίνδυνο στρατιωτικών στρατηγικών λαθών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι οι ενέργειες της Ρωσίας, δεν του άφησαν άλλα περιθώρια.
Καμία κλιμάκωση
Σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανέφερε ότι «η Ρωσία δεν τήρησε τη συνθήκη οπότε μέχρι να το κάνουν, θα αποσυρθούμε», εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η κίνηση αυτή των ΗΠΑ θα αναγκάσει τη Μόσχα να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. «Υπάρχει η πιθανότητα να κάνουμε μια νέα συμφωνία ή να κάνουμε κάτι για να την επαναφέρουμε από κοινού» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Νομίζω ότι αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι να αποχωρήσουμε και θα επιστρέψουν, θέλοντας μία εκ νέου συμφωνία», συνέχισε, ενώ ερωτηθείς εάν η εξέλιξη αυτή θα κλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Νομίζω ότι έχουμε πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία» δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους.
«Αν κοιτάξετε τι συνέβη με το πετρέλαιο, όπου η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και εμείς συναντηθήκαμε και σώσαμε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον ενεργειακό τομέα ενώ και η τιμή του πετρελαίου τώρα σταθεροποιείται. Η σχέση μας με τη Ρωσία έχει βελτιωθεί σημαντικά» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Τι προνοεί
Η Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, η οποία είχε προταθεί αρχικά το 1955 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, υπογράφηκε το 1992 και τέθηκε σε ισχύ το 2002. Σχεδιάστηκε για να επιτρέπει την επιτήρηση των εδαφών των συμμετεχόντων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πρόκειται για την δεύτερη αποχώρηση των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ από σημαντική διεθνή Συνθήκη, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συνθήκη των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς (INF).
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, δήλωσε ότι η διοίκηση του Τραμπ είναι «δεσμευμένη στις υποχρεώσεις μας για τη συνθήκη, αλλά σε αυτήν την εποχή του μεγάλου ανταγωνισμού για την εξουσία προσπαθούμε να υποστηρίξουμε συμφωνίες που ωφελούν όλες τις πλευρές και περιλαμβάνουν εταίρους που συμμορφώνονται υπεύθυνα με τις υποχρεώσεις τους». Διμερείς ομάδες πρώην αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους στο άκουσμα της είδησης, εκτιμώντας ότι η αποχώρηση θα αποδυναμώσει την ηγεσία των ΗΠΑ στον κόσμο, δίνοντας στη Ρωσία μια νίκη και υπονομεύοντας την αμερικανική και παγκόσμια ασφάλεια.
Τα δημοσιεύματα σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συνθήκη, η οποία επιτρέπει στους 34 συμμετέχοντες της να πετάξουν πάνω από εδάφη άλλων χωρών για να ελέγξουν τη συμμόρφωση τους με τις συμφωνίες αφοπλισμού, έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά τον Οκτώβριο.
Απάντηση Μόσχας
Σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ, η Ρωσία έκανε λόγο για πλήγμα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Σε δηλώσεις του ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρουσκό, σημείωσε πως η αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη Open Skies θα επηρεάσει τα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων αυτής, που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ. Παράλληλα τόνισε πως η Ρωσία δεν παραβίασε τη συνθήκη, σημειώνοντας πως τίποτε δεν εμποδίζει τη συνέχιση των συζητήσεων επί τεχνικών ζητημάτων που η Ουάσινγκτον αναφέρει ως παραβιάσεις της ρωσικής πλευράς.
πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ