Ρίχνει… μολότοφ το τουρκικό ΥΠΕΞ: "Οι Έλληνες παραβίασαν τα σύνορά μας στον Εβρο κι εμείς τους παρεμποδίσαμε"!

Μια ακόμα προκλητική ανακοίνωση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο- “Ένα τετελεσμένο στα σύνορά μας σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανεκτό” λένε για τη δική τους εισβολή σε έδαφος που παραδέχτηκαν ότι ήταν ελληνικό! Πόσος παραλογισμός;

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τουρκική ανακοίνωση, “η κοίτη του ποταμού Meriç / Έβρου που οριοθετεί τα τουρκοελληνικά χερσαία σύνορα το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω φυσικών και τεχνητών παραγόντων και έτσι, δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926.” Δηλαδή, ναι ήταν ελληνικό το τμήμα αυτό, αλλά τώρα δεν ξέρουμε ερευνούμε;
Επίσης, είναι δυνατόν η Ελλάδα με “δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020” να παραβιάζει, όπως λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ, “τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα”; Παραβιάζει τι ακριβώς ελληνικό έδαφος; Κι εκεί έρχεται και το τελειωτικό χτύπημα της πρόκλησης: “Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων”! Της εισβολής δηλαδή και κατάληψης ελληνικού εδάφους! Αυτά είναι τα “απαραίτητα μέτρα”!
Το ότι “από τις 11 Μαΐου είχε ενημερωθεί το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να μην προβεί σε καμία ενέργεια στην περιοχή”, δεν έχει αναφερθεί καθόλου από ελληνικής πλευράς. Γιατί; Ισχύει κάτι τέτοιο, ή όχι;
Και η “σύγκληση της κοινής επιτροπής συνόρων” που λέει η Τουρκία δεν είναι μια τεράστια αποκάλυψη των προθέσεών της, δηλαδή να γκριζάρει την περιοχή και να φέρει σε συζήτηση αναθεώρησης την συμφωνία του 1926;
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
“Στις 15 Απριλίου 2020, η Ελλάδα γνωστοποίησε στο Υπουργείο μας την κατασκευή ενός φράχτη στον “τομέα των Φερών” των χερσαίων συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας.
Μετά από συντονισμό με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, το Υπουργείο διαβίβασε σημείωμα στις 11 Μαΐου 2020 ζητώντας από την Ελλάδα να μοιραστεί τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής και να προτείνει τη σύγκληση της κοινής επιτροπής συνόρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστούν τα χερσαία σύνορα.
Ανακοινώθηκε επίσης στην ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή του φράχτη δεν πρέπει να ξεκινήσει χωρίς τεχνικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η κοίτη του ποταμού Meriç / Έβρου που οριοθετεί τα τουρκοελληνικά χερσαία σύνορα το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω φυσικών και τεχνητών παραγόντων και έτσι, δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926.
Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις συνεργασίας μας, η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα. Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων.
Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί, εάν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις που έχουμε προτείνει μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών.
Ένα τετελεσμένο στα σύνορά μας σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανεκτό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ