Τουρκικός «καύσωνας» προκλήσεων θέλει να «κάψει» #Εβρο και Κρήτη

Η στρατηγική της Τουρκίας για στρίμωγμα της Ελλάδας όσο περισσότερο γίνεται ξεδιπλώνεται και επεκτείνεται, καθώς δεν συναντά και καμιά σπουδαία αντίσταση.

Η κατάληψη των «λίγων δεκάδων μέτρων» στον Έβρο εννοείται πως δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος του σχεδίου της Άγκυρας να συντηρήσει και να κλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειές της στη συνοριογραμμή.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Ιούλιο, η Τουρκία αναμένεται να κάνει την κίνησή της στην Κρήτη και συγκεκριμένα, νοτίως αυτής. Και πως όχι άλλωστε, όταν δεν υπάρχει… ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από την Ελλάδα ως απάντηση στις συντεταγμένες που έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ, ως μέρος του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Ο Έβρος ως κέντρο επιχειρήσεων αντί του Αιγαίου
Ο λόγος που ο Έβρος είναι αυτή τη στιγμή το κέντρο των τουρκικών επιχειρήσεων, δεν είναι ιδιαίτερα… βαθυστόχαστος.
Η πρακτικότητα.
Με τη χρησιμοποίηση του στρατού, ο οποίος αναπτύσσεται και κινείται πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο φθηνά από τα άλλα σώματα, η Τουρκία δεν επιβαρύνει την ήδη κατακερματισμένη οικονομία της. Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία άλλωστε, πάσχουν και λόγω των εμμονών του Ερντογάν να εξαφανίσει τους γκιουλενικούς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Που βρίσκεται η Ελλάδα μέσα σε όλα αυτά; Καλή ερώτηση. Η απάντηση θα έπρεπε να είναι: παντού. Να εξαπλωθούν οι ελληνικές δυνάμεις σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μήκος στη συνοριογραμμή και να μην εστιάσουν μόνο σε ένα μέρος. Η ιστορία με τα σημεία που αλλάζουν στην κοίτη του ποταμού μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα αν δεν την πάρουμε στα σοβαρά.
Φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείπει η Θράκη από τα τουρκικά σχέδια
Υπάρχει και δεύτερος λόγος που έχει επιλεγεί ο Έβρος για τις τουρκικές επιδείξεις θράσους και γιατί όχι, δύναμης. Η Θράκη.
Και πιο συγκεκριμένα η μουσουλμανική μειονότητα, η οποία αποτελεί ιερό δισκοπότηρο για τους Τούρκους. Όσο πιο ισχυρή η τουρκική παρουσία, με όποιον τρόπο, στην περιοχή, τόσο πιο ισχυρή η πιθανότητα αφελληνισμού των Ελλήνων μουσουλμάνων. Άλλωστε το τουρκικό προξενείο δεν κάνει άλλη δουλειά, από το να σπέρνει συνεχώς τον τουρκικό σπόρο και δεν αποκλείεται να τον ποτίσει και με προβοκάτσια. Και αυτό είναι ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή και αποφασιστικότητα για να κοπούν οι ορέξεις των γειτόνων.
Νότια της Κρήτης τι;
Αφήσαμε για το τέλος το κλου των προκλήσεων, όπως αυτές αναμένεται να γίνουν. Την Κρήτη.
Η συμφωνία του Ερντογάν με τον Σάρατζ και οι τραγελαφικοί χάρτες που την συνοδεύουν, μπορεί να είναι εντελώς παράλογη, αλλά όσο έχει την απόλυτη στήριξη των δύο και ακολουθείται από την απόλυτη τουρκική προπαγάνδα, είναι ικανή να βάλει μπουρλότο. Το φιτίλι έχει ανάψει ήδη.
Αν η Ελλάδα δεν το σβήσει αντιδρώντας δυναμικά, τότε η έκρηξη θα είναι μεγατόνων. Οι τουρκολιβυκές συντεταγμένες μαζί με τη συμφωνία, έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ. Οι ελληνικές ακόμα αγνοούνται… Κάπως έτσι παγιώνει καταστάσεις και γκριζάρει περιοχές η Τουρκία κι εμείς μένουμε με τη… διαμαρτυρία στο χέρι.
Όσο για τα του Ιουλίου που αναφέραμε στην αρχή, είναι η περίοδος που βάσει της συμφωνίας Ερντογάν-Σάρατζ θα ξεκινήσουν οι τουρκικές ερευνητικές αποστολές στην περιοχή νότια της Κρήτης.
Τι θα βρουν τα τουρκικά σκάφη φτάνοντας εκεί; Θα είναι έτοιμο το Πολεμικό μας Ναυτικό να εμποδίσει και να διακόψει οποιαδήποτε όρεξη για… τσαχπινιές; Ή θα επιτραπεί η διεκδίκηση και το γκριζάρισμα άλλης μια περιοχής και μετά… καλά ξεμπερδέματα και να ζήσουμε να την θυμόμαστε;
Πίεση και γκριζάρισμα στον Έβρο, πίεση και γκριζάρισμα στην Κρήτη; Η ελληνική αντίδραση θα πρέπει να είναι ηχηρή, για να μην πούμε εκκωφαντική. Και χωρίς τα λάθη που επιτρέπουν στην Τουρκία να το παίζει νταής. Και τότε θα δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ