Έκτακτη ενημέρωση από Παναγιωτόπουλο και Δένδια στην Βουλή για τον Έβρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και αμύνης Νίκος Παπαναγιωτόπουλος θα ενημερώσουν την διαρκή επιτροπή Επιτροπή Εθνική Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων αύριο Τρίτη και την ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος θα ενημερώσουν την Τρίτη το μεσημέρι τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Συγκεκριμένα στη μια το μεσημέρι (13:00) τα μέλη της Επιτροπής θα μεταβούν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου στην αίθουσα Καποδίστριας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση ο υπουργός Νίκος Παναγιώτοπουλος, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσουν για θέματα αρμοδιότητάς τους. Μία ημέρα, αργότερα, το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:00 η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής αυτή τη φορά με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να ενημερώνει τα μέλη της επιτροπής με τη διαδικασία του άρθρου 36, παρ. 5 του Κανονισμού κάτι το οποίο σημαίνει ότι γίνεται με δική του πρωτοβουλία, αν και είναι γνωστό ότι τις προηγούμενες ημέρες ασκήθηκε δριμεία κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης

dendias1352020

ΣΥΡΙΖΑ: Δήλωση Αλέξη Χαρίτση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. «Η κυβέρνηση υποτάσσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στις εκάστοτε μικροκομματικές της σκοπιμότητες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μεσσηνίας μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη και Άρη Ραβανό.
Ο κ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι «τρεις μήνες πριν, η κυβέρνηση παρουσίαζε την παρουσία προσφύγων στον Έβρο ως ασύμμετρη απειλή» ενώ τώρα, που «υπάρχει εισβολή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σε ελληνικό έδαφος, ο υπ. Εξωτερικών δηλώνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένταση για λίγα μέτρα». Ενώ σχολίασε ότι «η ρητορεία κυβερνητικών στελεχών περί fakenews εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει ότι το ΥΠΕΞ προέβη σε επίσημο διάβημα προς την Τουρκία για όσα συνέβησαν στον Έβρο». «Για fakenews έγινε το διάβημα;», αναρωτήθηκε ο κ. Χαρίτσης.
charitsis 4
«Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στοιχίζει στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης. «Η κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει υπεύθυνη εξωτερική πολιτική βάσει στρατηγικής, όχι με γνώμονα το πολιτικό κόστος, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την συμφωνία των Πρεσπών».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε επίσης την «έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τα γεγονότα στον Έβρο», αλλά και τη στάση της πλειονότητας των ΜΜΕ. «Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας όταν στην πλειοψηφία των ΜΜΕ κυριαρχεί μία εικόνα αποσιώπησης αυτού του πολύ σημαντικού γεγονότος».

ΚΙΝΑΛ: Τι δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης

Ο αρμόδιος Τομεάρχης Εξωτερικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής με σοβαρότητα και πάνω από όλα πάντοτε με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης παρακολουθεί με εύλογη ανησυχία τις εξελίξεις στον Έβρο.«Τα γεγονότα μας είναι με λεπτομέρειες γνωστά και γι’ αυτό, σε αντίθεση με τους εξ επαγγέλματος πατριδοκάπηλους αλλά και τους νέους όψιμους δήθεν φιλοπάτριδες, η κριτική μας εστίασε από την πρώτη στιγμή στην αδιανόητη για Υπουργό Εξωτερικών δήλωση στην ΕΡΑ που έκανε λόγο «για λίγες δεκάδες μέτρα» εθνικής γης στον Έβρο», τόνισε
Ζήτησε έως και την Τρίτη, οπότε συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, να λάβει ακριβέστατη γνώση του περιεχομένου των δύο διαβημάτων του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία. «Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τον φόβο», επεσήμανε κι απαιτείται αμέσως η Κυβέρνηση να αποκτήσει εθνική στρατηγική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ