25/09/2021

ΑΙ, ρομποτική και φωτονική επιστρατεύει η Ε.Ε

Το “βαρύ πυροβολικό” των νέων τεχνολογιών, την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και τη φωτονική, επιστρατεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη μάχη κατά του κορωνοϊού και των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή κινητοποίησε επιπλέον €122 εκατ. από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας “Ορίζων 2020’ για την επειγόντως αναγκαία έρευνα για τον COVID-19.
Η νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμπληρώνει τη συνεισφορά €1,4 δισ. εκ μέρους της Επιτροπής στην πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Αντίδραση στον κορωνοϊό, που δρομολογήθηκε από την Πρόεδρο κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 4 Μαΐου 2020.
Τα έργα, που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, θα πρέπει να αφορούν τον αναπροσανατολισμό της μεταποίησης, με στόχο την ταχεία παραγωγή ζωτικής σημασίας ιατρικών εφοδίων και ιατρικού εξοπλισμού. Πρόκειται για εξοπλισμό, που απαιτείται για τη διενέργεια εξετάσεων, τη θεραπεία και την πρόληψη, καθώς και για την ανάπτυξη ιατρικών τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση του εντοπισμού, της παρακολούθησης και της περίθαλψης των ασθενών.
Η προθεσμία υποβολής είναι η 11η Ιουνίου 2020, ενώ η πρόσκληση θα επικεντρωθεί στην ταχεία επίτευξη αποτελεσμάτων. Η νέα έρευνα θα βασιστεί στη μελέτη μεγάλων ομάδων ασθενών σε όλη την Ευρώπη και η καλύτερη κατανόηση των συμπεριφορικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού μπορεί δυνητικά να συμβάλει στη βελτίωση των στρατηγικών θεραπείας και πρόληψης.
Άμεση αξιοποίηση
Οι νέες λύσεις πρέπει να είναι διαθέσιμες και προσιτές σε όλους, σύμφωνα με τις αρχές της Παγκόσμιας Αντίδρασης στον Κορωνοϊό. Για τον σκοπό αυτό, στις συμφωνίες επιχορήγησης που θα προκύψουν από τη νέα αυτή πρόσκληση, η Επιτροπή θα συμπεριλάβει ρήτρες ταχείας ανταλλαγής δεδομένων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα ευρήματα και τα αποτελέσματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως.
Η νέα πρόσκληση είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. δράσεων έρευνας και καινοτομίας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Συμπληρώνει προηγούμενες δράσεις για την ανάπτυξη διαγνωστικών μέσων, θεραπειών και εμβολίων, ενισχύοντας την ικανότητα παραγωγής και ανάπτυξης άμεσα διαθέσιμων λύσεων για την ταχεία ανταπόκριση στις πιεστικές ανάγκες. Θα συμβάλει, επίσης, στην καλύτερη κατανόηση των συμπεριφορικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας.
Πέντε τομείς
Η νέα πρόσκληση θα καλύπτει πέντε τομείς με τους ακόλουθους ενδεικτικούς προϋπολογισμούς:
– Αναπροσανατολισμός της μεταποίησης για την παραγωγή ιατρικών εφοδίων και εξοπλισμού ζωτικής σημασίας (€23 εκατ.).
– Ιατρικές τεχνολογίες, ψηφιακά εργαλεία και ανάλυση δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της επιτήρησης και της περίθαλψης σε υψηλά επίπεδα τεχνολογικής ετοιμότητας (€56 εκατ.).
– Συμπεριφορικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που έχει η αντιμετώπιση της έξαρσης της νόσου (€20 εκατ.).
-Πανευρωπαϊκές μελέτες για τη νόσο COVID-19 σε μεγάλες ομάδες ατόμων, που καταγράφουν την έκθεσή τους σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για να συναγάγουν ενδείξεις σχετικά με τις πιθανές αιτίες ασθένειας (€20 εκατ.).
– Συνεργασία υφιστάμενων ευρωπαϊκών και διεθνών μελετών συναφών με τη νόσο COVID-19 (€3 εκατ. ευρώ).
“Η Ευρώπη και ο κόσμος γενικότερα, χρειάζονται επειγόντως καινοτόμες λύσεις για την ανάσχεση και τον μετριασμό της έξαρσης της νόσου, καθώς και για την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών, όσων έχουν αναρρώσει, των ευάλωτων ομάδων, του υγειονομικού προσωπικού, που εργάζεται στην πρώτη γραμμή και των κοινοτήτων τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή έχει ως στόχο να επιτρέψει την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκκίνηση των ερευνητικών εργασιών, ορίζοντας συντομότερα χρονοδιαγράμματα για την προετοιμασία των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για την αξιολόγησή τους”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ