Προειδοποιήσεις για ντόμινο καταιγιστικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία -"Δεν είναι αυτονόητη η επιστροφή στην ανάπτυξη"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελέτη ΟΕΕ (Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος): “Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και προτάσεις για την επόμενη μέρα” – Καμπανάκι και για την Ευρωζώνη.

Μελέτη της Επιστημονικής Επιτροπής του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για τις Επιπτώσεις της Πανδημίας στην Ελληνική Οικονομία και προτάσεις για την επόμενη μέρα στο σύνολο της οικονομίας αλλά και στους κυριότερους κλάδους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τέσσερα χαρακτηριστικά καθιστούν την ελληνική οικονομία την πιο ευάλωτη στην κρίση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες:
1. Το σημαντικό ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων,
2. το μικρό ποσοστό του εργατικού δυναμικού που μπορεί να εργασθεί με τη χρήση ηλεκτρο-νικών μέσων,
3. το υψηλό ποσοστό της συνεισφοράς στο ΑΕΠ του τομέα των υπηρεσιών που επηρεάζονται από την κρίση και τέλος,
4. από τα περιορισμένα δημοσιονομικά μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η μείωση στην ελληνική οικονομία θα είναι σημαντική προσεγγίζοντας τα επίπεδα της ύφεσης του 2011 και 2012! Αυτό σημειώνεται, είναι ότι δεν θα είναι αυτονόητη η επιστροφή στην ανάπτυξη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων και θα είναι μια επίμονη διαδικασία. Ιεράρχηση και προτεραιότητες των δράσεων πρέπει να ακολουθήσουν την απόδοση των πολλαπλασιαστών στην ελληνική οικονομία.
Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα έχουν οι: δημόσιες επενδύσεις, η κατανάλωση, οι μεταβιβαστικές πληρωμές, οι άμεσοι φόροι και οι έμμεσοι φόροι.
Ολόκληρη η μελέτη για τις συνολικές επιπτώσεις του κορονοϊού σε Ελλάδα και Ευρωζώνη και οι προτάσεις του ΟΕΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ