Έτοιμο το ΔΝΤ για πτώχευση της Τουρκίας

Μάχη να «αναστηθεί» η τουρκική οικονομία μέσω του τουρισμού

Παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής κυβερνήσεως για την πορεία της οικονομίας αλλά και την προβολή ενός success story, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν εκτιμά ότι το ΔΝΤ έχει προετοιμασθεί για το σενάριο πτωχεύσεως της Τουρκίας. Ο ηγέτης του νέου κόμματος Deva τόνισε ότι είναι σχεδόν ανέφικτο να βελτιωθεί η τουρκική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική λίρα ευρίσκετο σε ελεύθερη πτώση τους μήνες της πανδημίας με τα σενάρια για προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ να φουντώνουν, ενδεχόμενο ωστόσο που η κυβέρνησις απορρίπτει.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, η τουρκική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 κατά 5% συμφώνως προς το ΔΝΤ. Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε ως προς το δολλάριο 14% μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020. Τα χαμηλότερα έσοδα από τον τουρισμό και η μείωσις των εξαγωγών της σε συνδυασμό με τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα της γείτονος θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Οι πιθανότητες αθετήσεως του δημοσίου χρέους τους επόμενους 12 μήνες αυξάνουν, αντανακλώντας την ανησυχία για την πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τραπέζης κάτω από τα 26 δισ. δολλάρια από τα 40 δισ. δολλάρια που ήταν στην αρχή του έτους. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία εξεφράσθησαν και μέσα από την αύξηση των CDS στις 550 μονάδες βάσεως για την χρεωκοπία της χώρας μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ τα CDS 12μηνου ανέβηκαν στις 438 μονάδες βάσεως.
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν επικοινώνησε μέσω τηλεδιασκέψεως, με όλες τις τοπικές οργανώσεις του ΑΚΡ σε όλη την επικράτεια, και έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες όσον αφορά στις εκλογές του 2023. Ο
ίδιος υπεγράμμισε ότι την προσεχή τριετία τα στελέχη του κόμματος θα έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τους πολίτες και να καταβάλουν προσπάθειες για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Ο Ερντογάν τόνισε
ότι τα στελέχη του κόμματος οφείλουν να προστατεύσουν τους πολίτες από την αρνητική προπαγάνδα που ασκούν όσοι είναι κατά του Προεδρικού Συστήματος.
Τουρισμός
Στο μέτωπο της μάχης κατά του κορωνοϊού, έρευνα πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, αναφέρει ότι χρειάζεται περιθώριο άνω του τετραμήνου, προκειμένου η Τουρκία να απαλλαγεί από τον κορωνοϊό. Κι αυτό την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσελκύσει τουρίστες για να αναστήσει την οικονομία της, εγκαινιάζοντας το «πιστοποιητικό υγιούς τουρισμού.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού, Μεχμέτ Ερσόι, στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters πρόκειται για πιστοποιητικά, τα οποία θα διαθέτουν τα μέσα μεταφοράς, τα αεροδρόμια, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι καφετέριες και τα καταλύματα της Τουρκίας στα τουριστικά θέρετρα που θα παρέχουν διεθνείς εταιρείες πιστοποιήσεως και τα οποία θα εγγυώνται εγγράφως ότι πληρούν τις προδιαγραφές και τα κριτήρια υγιεινής.
Οι πληροφορίες θα αποσταλούν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και θα είναι προσβάσιμες στους ξένους τουρίστες. Το «πιστοποιητικό υγιούς τουρισμού» στοχεύει να πείσει τους ταξιδιώτες ότι παρά την παγκόσμια πανδημία, οι παραλίες και οι ιστορικοί θησαυροί της Τουρκίας θα είναι ασφαλείς για επίσκεψη εφέτος και ότι θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι παντού. Κατά τον Τούρκο υπουργό Τουρισμού, στα αεροδρόμια θα υπάρχουν επίσης αίθουσες για τεστ COVID-19 και όσοι προσέρχονται από χώρες χωρίς να έχουν εξετασθεί στον Covid-19 τις τελευταίες 72 ώρες πριν από την πτήση, θα εξετάζονται στα τουρκικά αεροδρόμια.
Παρά τις διαβεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά, πάντως, στην τουρκική τουριστική βιομηχανία υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το διεθνές ενδιαφέρον εφέτος των τουριστών για την Τουρκία. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αυτή θα είναι μια αργή
διαδικασία», δήλωσε στο Reuters ο Ερκάν Γιαγτζί, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Επενδυτών Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ