Δοκιμάζει τις αντοχές η Τουρκία με την ευθεία αμφισβήτηση του μισού Αιγαίου και της Κρήτης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Η Ελλάδα δεν είναι Συρία- Δεν είναι απόλυτος κυρίαρχος ο Ερντογάν”… Τι λέει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Κωνσταντίνος Φίλης για την τουρκική προκλητικότητα

Μιλώντας στις “Τομές στα Γεγονότα” του ΣΙΓΜΑ, ο ειδικός ανέφερε ότι η Τουρκία ουσιαστικά ακολουθεί μια πολιτική καταπόνησης της Ελλάδας και της Κύπρου. Ανοίγει μέτωπα με επιτυχία ή με μικρότερη επιτυχία, από τον Έβρο στην κυπριακή ΑΟΖ και από το Αιγαίο στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Τουρκία ασκεί πίεση για να λυγίσει η Ελλάδα, ώστε να προσέλθει στο τραπέζι σε μια διαπραγμάτευση κομμένη στα μέτρα της Τουρκίας, με σκοπό να κερδίσει όχι περισσότερα εδάφη αλλά για την άσκηση ελέγχου. Εξήγησε ότι τέτοια πρόθεση από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει.
Σε ερώτηση πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απάντησε ότι δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί, εάν πρώτα δεν υπάρξει ένα ατύχημα. Εντούτοις, ούτε η Ελλάδα ούτε και η Τουρκία το επιθυμούν. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι Συρία, έχει αποτρεπτική ισχύ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δυσκολοκατάβλητος αντίπαλος. Εξήγησε ότι όσο συντηρείται η ένταση πολλαπλασιάζονται, ωστόσο, οι πιθανότητες για ένα ατύχημα.
Ερωτηθείς για το τι να αναμένουμε, απάντησε ότι δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με ασφάλεια. Πρόκειται για μια μεγάλη προσωπικότητα για την χώρα του, αλλά ο Ερντογάν είναι ένας απόλυτα αυταρχικός ηγέτης, με ένα δυσλειτουργικό προσωπομετρικό προεδροκεντρικό σύστημα, το οποίο συνοδεύεται από μια προβληματική οικονομία. Ο ειδικός ανέφερε ότι ο Τούρκος ηγέτης χάνει το πλεονέκτημα του οικονομικού θαύματος και συμπλήρωσε ότι δεν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος ο Ερντογάν.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qELAUoqC73o&w=797&h=450]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ