25/09/2021

Όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν στην Κυβέρνηση… έρχεται το νέο μνημόνιο!

Τον (ξεκάθαρα) μνημονιακό χαρακτήρα του ταμείου της Ε.Ε. για τον κορονοϊό ομολογεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν!

Προσγειώνει στην ωμή πραγματικότητα την ελληνική κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και λέει ξεκάθαρα πως όποια χώρα λάβει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Κι όταν οι Ευρωπαίοι μιλούν για… μεταρρυθμίσεις, όλοι γνωρίζουν -και περισσότερο οι Ελληνες- ότι πρόκειται για μνημόνια.
Μόνο η κυβέρνηση προσπαθεί να τα ξορκίσει, αν και η επιτροπή Πισσαρίδη την οποία όρισε για την αξιοποίηση των χρημάτων, ίσως αποτελεί και έμμεση παραδοχή ενός νέου μνημονίου.
Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «δημοκρατία», με συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα «Die Welt» ο κ. Ντομπρόβσκις λέει ορθά κοφτά -για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν- ότι τα «κράτη-μέλη που επιθυμούν να λάβουν κεφάλαια από αυτό το Ταμείο πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια που θα εκθέτουν ποιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θέλουν να κάνουν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο ανθεκτικές στις κρίσεις. Εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, δεν θα δοθούν χρήματα.
Αυτή είναι μια λογική συνέπεια και έτσι εκτελούνται ήδη πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επιμένει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνοντας ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποδεσμεύονται σταδιακά και εφόσον εκπληρώνονται κάποιοι όροι και προϋποθέσεις. «Εάν οι χώρες δεν προωθήσουν μεταρρυθμιστικά σχέδια ή δεν επενδύσουν, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα έργα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Τόσο απλό είναι. Στην πράξη, τα κεφάλαια διανέμονται σε δόσεις και θα εισρέουν μόνο όταν έχουν επιτευχθεί ορισμένοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι ή έχουν ολοκληρωθεί οι επενδυτικές φάσεις. Κατά βάση, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το Ταμείο δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλα, αλλά πρέπει μολαταύτα να διασφαλίσουμε ότι τα σχέδια των κυβερνήσεων ξεκινούν πραγματικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» τόνισε.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τοποθετείται για το θέμα αυτό και δείχνει να στέλνει μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση, που πανηγυρίζει για τα δισεκατομμύρια που θα έρθουν πότε μιλώντας για «ενισχυμένη εποπτεία» και πότε κάνοντας λόγο για «μεταρρυθμίσεις», εννοώντας, ωστόσο, επί της ουσίας τα περί νέων μνημονίων.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, είτε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα είτε μέσω κορυφαίων υπουργών, γίνεται συστηματική προσπάθεια, έτσι ώστε να παρουσιαστεί το Ταμείο Ανάκαμψης ως φορέας που θα μοιράσει «τζάμπα χρήμα». Εξάλλου, και αυτά τα κονδύλια που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα εισπράξει η Ελλάδα έχουν ακόμη πολύ δρόμο, αφού εκφράζονται ενστάσεις από άλλες χώρες για τη λειτουργία του Ταμείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ