Επιστημονικό άλμα: Ανθρώπινα μίνι συκώτια σε αρουραίους!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοντά σε μια τεράστια επιστημονική καινοτομία βρίσκονται οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, οι οποίοι καλλιέργησαν τα μίνι όργανα από επαναπρογραμματισμένα ανθρώπινα κύτταρα του δέρματος και μεταμόσχευσαν μικροσκοπικά ανθρώπινα συκώτια… σε αρουραίους.

Σε λίγες μόνο εβδομάδες, οι ερευνητές μπόρεσαν να επιτύχουν ωρίμανση αυτών των συκωτιών – μια διαδικασία που κανονικά θα διαρκούσε έως και δύο χρόνια σε συκώτια πλήρους μεγέθους. Ερευνητές δοκίμασαν επιτυχώς δυνητικά επαναστατική τεχνολογία που θα μπορούσε να σημάνει την αρχή ενός μέλλοντος χωρίς δωρητές οργάνων.
Τα αναπτυγμένα κύτταρα τα… διασκόρπισαν σε ένα συκώτι αρουραίου, χρησιμοποιώντας το αγγειακό του σύστημα και το δίκτυο χολικών αγωγών για να τα διατηρήσουν, καθώς αυτά «εξαπλώνονταν» στον υπόλοιπο λειτουργικό ιστό του ήπατος του αρουραίου.
rats mini liver
Τα μίνι ανθρώπινα όργανα μεταμοσχεύτηκαν σε πέντε αρουραίους. Και οι πέντε έδειξαν κατάλληλη μεν, αλλά ελαφρώς ελαττωματική λειτουργία του οργάνου, ως την τέταρτη μέρα του πειράματος, όταν και διαμελίστηκαν για ανατομική μελέτη.
Οι ερευνητές, ωστόσο, παραμένουν αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι απέχουμε μια δεκαετία από ανθρώπινες δοκιμές μιας τέτοιας τεχνικής. Μακροπρόθεσμα, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες προηγμένες τεχνικές για τη θεραπεία της τελικής ηπατικής ανεπάρκειας, μειώνοντας δραματικά τις λίστες αναμονής μεταμόσχευσης και τους σχετικούς θανάτους.
«Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία οργάνων που μπορούν να αντικαταστήσουν τη δωρεά οργάνων, αλλά στο εγγύς μέλλον, το βλέπω αυτό ως γέφυρα για μεταμόσχευση», δήλωσε ο ο παθολόγος Alejandro Soto-Gutierrez από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. «Για παράδειγμα, σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια, ίσως χρειαστεί απλώς ηπατική ώθηση για λίγο αντί για ένα ολοκαίνουργιο ήπαρ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ