25/07/2021

«Κι αν έχει ο γάιδαρος φωνή, για ψάλτη δεν τον κράζουν»

Τελικά φτάσαμε στο μη παρέκει, η γείτονα ανακοίνωσε αιτήσεις που έγιναν και δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για χορήγηση από την κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας, σε περιοχές αμιγώς ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Έφτασε «ο κόμπος στο χτένι» και η χώρα μας και η ηγεσία της, εκτός από προσεκτικές πρέπει να είναι και πανέτοιμες να απαντήσουν με όποια όπλα έχουν στην φαρέτρα τους, είτε αυτά είναι διπλωματικά, είτε είναι άλλα.
Ο λαός μας όμως είναι έτοιμος να στηρίξει μια τέτοια κίνηση και να υπερασπιστεί την πατρίδα του; Αν μιλάμε για τις παραμεθόριες περιοχές είναι και με το παραπάνω, οι διαρκείς ασκήσεις της εθνοφυλακής το επιβεβαιώνουν.
Εδώ όμως θέλω να κάνω μια παρατήρηση, Ελλάδα δεν είναι μόνο τα σύνορα και η ακρίτες μας, είναι και η υπόλοιπη χώρα, για αυτό εδώ και καιρό έπρεπε να είχε υιοθετηθεί η λογική των προγόνων μας, όπου οι πολίτες ήταν και οπλίτες. Μπορεί να ήταν αγρότες, μπορεί να ήταν τεχνίτες, μπορεί να ήταν φιλόσοφοι, αλλά ήταν και οπλίτες, γιατί αν ο μη γένοιτο τα πράγματα φτάσουν σε εμπλοκή, η Ελλάδα θα χρειαστεί και τον τελευταίο πολίτη της (οι στρατιωτικοί το τονίζουν επανειλημμένως ότι θα είμαστε μόνοι μας), και αυτός πρέπει να είναι εκπαιδευμένος έστω στα βασικά στην άμυνα. Η Τουρκία από την άλλη πλευρά φροντίζει τακτά πυκνά, να τονώνει το εθνικό φρόνημα των πολιτών της, κάτι που στην δική μας χώρα έχει ατόνηση με ευθύνη πολλών επικίνδυνα.
Ας κάνουμε όμως μια σούμα για να δούμε τι συμβαίνει με τους απέναντι, μας κήρυξαν υβριδικό πόλεμο με μετανάστες στα σύνορα, που σταμάτησε λόγο πανδημίας προσωρινά και μας απειλούν ότι θα ξαναρχίσει, ήδη έχουμε σποραδικές ροές στα νησιά. Στο Καστελόριζο το ερευνητικό τους άπλωσε τα καλώδια και έκανε έρευνα και εμείς λέγαμε «το πήρε ο αέρας», λες και ήταν σκούνα, τα πολεμικά τους αεροσκάφη από τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών πέρασαν στις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά, το λιμενικό τους δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί τους Έλληνες ψαράδες, αμφισβητώντας διαρκώς τα θαλάσσια σύνορα. Πριν λίγες μέρες βιώσαμε τα γεγονότα στην περιοχή Μελισσοκομείο του Έβρου και τα ήξεις αφήξεις των πολιτικών, που θέλησαν να θολώσουν τα νερά, ενώ ακούστηκε και το απίστευτο: «δεν θα κάνουμε επεισόδιο για λίγα τετραγωνικά»!!!!
Όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη, δείχνουν ότι η ηγεσία της γείτονας χώρας ώθησαν την ηγεσια της να αποθρασυνθεί και δυστυχώς φταίμε διαχρονικά. Πλην ελαχίστων τιμητικών εξαιρέσεων, δεν έχουμε δείξει (μόνο στον Έβρο και αυτό απέναντι σε παράνομους μετανάστες), την κατάλληλη αποφασιστικότητα και όσο αυτό δεν φαίνεται, ο άλλος κάνει και ένα βήμα παραπέρα και φτάσαμε τώρα να δίνουν άδειες για θαλάσσιες περιοχές καθαρά Ελληνικής ιδιοκτησίας.
Εάν και τώρα καθίσουμε να κοιτάμε, γιατί όπως λέει και ο λαός μας «Κι αν έχει ο γάιδαρος φωνή, για ψάλτη δεν τον κράζουν», εννοώντας ότι κανένας πάρα τις διαμαρτυρίες μας δεν μας παίρνουν στα σοβαρά ή μας θεωρούν αμελητέα ποσότητα, είτε από δύση, είτε από την ανατολή.
Αν λοιπόν τώρα δεν αντιδράσουμε όπως αρμόζει στην ιστορία μας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνουμε δορυφόρος της Άγκυρας και κράτος μειωμένης κυριαρχίας, κάτι το οποίο το ζητά μανιωδώς και πιστεύω ότι αυτός είναι και ο λόγος που ψάχνεται για ένα θερμό επεισόδιο, θέλοντας να αποκομίσει πιθανών εδαφικά κέρδη τα οποία στην συνέχεια θα διαπραγματευθεί (έτσι και αλλιώς ανθρώπινο δυναμικό για ξόδεμα έχει μπόλικο το απέδειξε σε Συρία και Λιβύη), για να αναγκάσει την χώρα μας και με την παρέμβασή των συνήθως υπόπτων συμμάχων μας, να κάτσει σε ένα τραπέζι και να συζητήσει όχι τι θα κερδίσει αλλά τι θα χάση η πατρίδα μας.
Η Τουρκία βάση μακροχρόνιου σχεδιασμού αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Τελευταία απόδειξη το ΦΕΚ της τουρκικής κυβέρνησης που επιτρέπει έρευνες Βορειοανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης!.
Η Τουρκία σταδιακά και μεθοδικά προχωρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και αν ερμηνεύσουμε τις κινήσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται αποφασισμένη να κάνει την κίνηση (η αποχώρηση και καλά λόγο COVID 19 των ξένων εταιρειών από την κυπριακή ΑΟΖ δείχνει ότι κάτι περιμένουν) και να επιχειρήσει γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραβιάζοντας ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Εδώ λοιπόν είναι το μεγάλο έγκλημα διστακτικότητας όλων των κυβερνήσεων, που ενώ έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ, δεν έχουμε καταθέσει τις συντεταγμένες της, με αποτέλεσμα να αφήνουμε άλλους να κάνουν γεωπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη μας.
Επειδή τα ψέματα όπως και η πολιτική κατευνασμού έχουν πάει περίπατο, σε ενδεχόμενο έρευνας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα η λύση είναι μια ή απαντάμε δυναμικά ή τα χάνουμε όλα, και όπως είπε ο πρώην ΓΕΕΘΑ: «Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τα τουρκικά ερευνητικά πλοία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και υποχωρήσει χάνει τα δικαιώματά της στην περιοχή».
Εδώ που φτάσαμε δυστυχώς άλλη λύση δεν υπάρχει και επειδή εδώ είναι Βαλκάνια, αν ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου κανείς δεν ξέρει ποιος θα μπορέσει να τους σταματήσει και ποια χώρα θα είναι τελικά αυτή που θα έχει το πάνω χέρι, και μια που στους γείτονες μας εξ ανατολών αρέσουν οι παροιμίες όπως και σε εμάς, να τους θυμίσω μια που βγαίνει μέσα από την σοφία του λαού μας «λαγός την φτέρη κούναγε κακό της κεφαλής του».
Γιώργος Βενετσάνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ