Η προσοχή και πάλι στο ζήτημα του πώς το απεμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 για να βομβαρδίσει το Κοσσυφοπέδιο, επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα.
Το Εφετείο της γαλλικής πόλης Ρεν υποστήριξε τον ισχυρισμό της χήρας του αρχηγού στρατοχωροφυλακής Henri Friconneau, ο οποίος υπηρέτησε στο Κοσσυφοπέδιο το 2000. Η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι ο σύζυγός της είχε πεθάνει από ακτινοβολία απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Σύμφωνα με τον Σέρβο εμπειρογνώμονα, αυτό το προηγούμενο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας εκστρατείας για την αλήθεια, παρόμοια με αυτήν που συνεχίζεται εδώ και χρόνια στην Ιταλία.
Μετά από τέσσερα χρόνια αγωγών, η χήρα του Friconneau κατάφερε να αποδείξει την πραγματική αιτία του θανάτου του συζύγου της. Υπάρχουν πολλές παρόμοιες ιστορίες στην Ιταλία, όπου οικογένειες στρατιωτών που πέθαναν ή απέκτησαν σοβαρές ασθένειες στο Κοσσυφοπέδιο, διεξάγουν για χρόνια αγωγές και τις κερδίζουν, εναντίον του κράτους, παρά την ενεργή απόρριψη των ιταλικών αρχών.
Ο Dusan Gujanicic από το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Βελιγραδίου επισήμανε ότι η υπόθεση Friconneau είναι η πρώτη περίπτωση του είδους της στη Γαλλία για την οποία τουλάχιστον έδειξε ενδιαφέρον ο Τύπος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο, που θα παρείχε στις οικογένειες Γάλλων στρατιωτών που πέθαναν από ακτινοβολία απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κοσσυφοπέδιο, τους νομικούς και ηθικούς λόγους για να απαιτήσουν επιβεβαίωση των πραγματικών αιτίων του θανάτου τους.
«Όσο για τους Γάλλους πολίτες, πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση. Δεν μπορώ να αναφέρω τον ακριβή αριθμό ατόμων που θα μπορούσαν να υποβάλουν αξιώσεις, αλλά περιμένω κάτι παρόμοιο να συμβεί στο άμεσο μέλλον», είπε.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι ο αριθμός των αγωγών στη Γαλλία θα υπερβεί τον αριθμό παρόμοιων περιπτώσεων στην Ιταλία, καθώς οι Γάλλοι στρατιώτες ήταν πολύ λιγότερο εκτεθειμένοι σε απεμπλουτισμένο ουράνιο: υπηρέτησαν στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, ενώ οι Ιταλοί επεκτάθηκαν στη Μετόχια, στα σύνορα με την Αλβανία, όπου οι βομβαρδισμοί απεμπλουτισμένου ουρανίου ήταν περισσότεροι.
«Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την υπόθεση, τώρα είναι το κράτος μας και η διπλωματία μας που ηγούνται του παιχνιδιού. Πρέπει να δεσμευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο να εξηγήσουν σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι αυτό που συνέβη στη Γιουγκοσλαβία ήταν μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή. Όλες οι σερβικές οργανώσεις που με κάποιο τρόπο μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της κατάστασης πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτήν την εκστρατεία», δήλωσε ο Gujanicic.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μέριμνα της Σερβίας να μεταφέρει την αλήθεια στη γαλλική κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης παίζουν τεράστιο ρόλο εδώ, θα πρέπει να παρακολουθούν τις συνέπειες της υπόθεσης Friconneau και να τις αναφέρουν.
Ο Gujanicic πιστεύει ότι η Σερβία πρέπει να ενθαρρύνει τις οικογένειες των Γάλλων στρατιωτών να αναζητήσουν την αλήθεια στο δικαστήριο, ώστε η Γαλλία να μιλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο για την ανθρωπιστική καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας.
«Πρόκειται για έναν μακροπρόθεσμο, εξαντλητικό αγώνα και τα αποτελέσματα δεν θα εμφανιστούν εν μία νυκτί. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αντίσταση εκ μέρους ορισμένων κρατικών και παρακρατικών δομών, όπως αυτή που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες του ιταλικού στρατιωτικού προσωπικού, μερικοί από τους οποίους μίλησαν για πίεση και εκφοβισμό από τις αρχές», υπενθύμισε.
Παρά το γεγονός ότι ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει σε συγκεκριμένα και εκτεταμένα συμπεράσματα, είναι πεπεισμένος ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Ρεν μπορεί να χρησιμεύσει ως νόμιμη βάση για να τεθεί το ζήτημα των επιπτώσεων του απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Πηγή: newsbreak.gr