Μήπως η μασχάλη σας μυρίζει… κορονοϊό;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα έρευνα έδειξε ότι οι σκύλοι φαίνεται ότι μπορούν να μυρίσουν τον Covid-19 σε ασθενείς που τον έχουν κολλήσει.

Γάλλοι ερευνητές από την εθνική κτηνιατρική σχολή στο Αλφόρ δοκίμασαν κατά πόσον οκτώ ποιμενικά, για την ακρίβεια βελγικά μαλινουά, μπορούσαν να εντοπίσουν τους ασθενείς με κορονοϊό από τη μυρωδιά δείγματος που ελήφθη από τις μασχάλες 360 ανθρώπων, υγιών αλλά και νοσούντων.
Η επιτυχία των σκύλων κυμάνθηκε από 83% ως 100%, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση των ερευνητών στο σάιτ Biorxiv.org. «Καταλήγουμε ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν άτομα τα οποία είναι μολυσμένα με τον ιό» αναφέρει ο καθηγητής Dominique Grandjean, που πήρε μέρος στην έρευνα.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Science», η μύτη ενός σκύλου είναι σχεδόν 100.000.000 φορές πιο ευαίσθητη από του ανθρώπου και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την ικανότητά της να εντοπίζει μια σειρά από ασθένειες, όπως ο διαβήτης και κάποια είδη καρκίνου.
Ο Grandjean εξήγησε ότι χρησιμοποίησαν δείγματα από τη μασχάλη των συμμετεχόντων επειδή περιέχουν δυνατά χημικά σήματα που δείχνουν πιθανό παθογόνο στο σώμα, αλλά όχι τον ίδιο τον ιό, προκειμένου έτσι να μη θέσουν τους σκύλους σε κίνδυνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ