«Η ΕΕ είναι τόσο μόνο ισχυρή όσο πρόθυμα είναι τα μέλη της να την αφήσουν να κάνει τη δουλειά της»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο σκληρό αγώνα που δίνεται εντός ΕΕ μετά την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt επισημαίνοντας πως κυρίως οι Βορειοευρωπαίοι αισθάνονται αδικημένοι.

Το δημοσίευμα αναφέρει: «Οι κερδισμένοι έκαναν δηλώσεις αμέσως. Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα εξήραν το σχέδιο ανάκαμψης της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το που αυτό είδε το φως της δημοσιότητας στα τέλη Μαϊου. Αυτό δεν είναι άξιο απορίας. Μόνο αυτές οι τρεις χώρες θα πάρουν τα μισά χρήματα του ποσού που θα εκταμιευθεί.
Υπάρχουν όμως χώρες που θεωρούν πως έχασαν. Και δεν πρόκειται μόνο για τους αποκαλούμενους ‘τέσσερις οικονόμους’ που αποτελούνται από την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία. Φιλανδία, Ουγγαρία, Τσεχία και Βέλγιο θεωρούν επίσης ότι έχουν αδικηθεί. Και η Γερμανία θα πρέπει να κάνει κάποιες υποχωρήσεις παρόλο που σε γενικές γραμμές η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την πρόταση της Γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν. Οι διαφορές των απόψεων δεν είναι ‘μικρές’ παραδέχθηκε ο υπουργός οικονομικών Όλαφ Σολτς την Τρίτη. Ωστόσο η επιθυμία για συμφωνία είναι σε όλους ορατή».
Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει:
«Η αλληλεγγύη δεν είναι αλτρουϊσμός. Η ΕΕ είναι τόσο μόνο ισχυρή όσο πρόθυμα είναι τα μέλη της να την αφήσουν να κάνει τη δουλειά της. Το πόση αλληλεγγύη είναι πρόθυμη να παράσχει στα μέλη της είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Όλα τα κράτη – μέλη όμως επωφελούνται από μια ένωση που μπορεί να λειτουργήσει πολιτικά και οικονομικά. Ο κορωνοϊός έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και επηρεάζει και την παγκόσμια οικονομική ισχύ της ΕΕ. Πρόκειται λοιπόν για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της σαν σύνολο».
πηγή: DW

ΔΗΜΟΦΙΛΗ