Οι αστοχίες του ΠΟΥ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λοιμωξιολόγοι αμφισβητούν έντονα όσα ειπώθηκαν περί σπάνιας μεταδοτικότητας (;) του ιού από τους ασυμπτωματικούς φορείς

Από τη Θεανώ Καρούτα
«δημοκρατία»
Στο στόχαστρο για την ολιγωρία του αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας έχει βρεθεί ακόμα μία φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά τη δήλωση στελέχους του πως η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς είναι ιδιαίτερα σπάνια. Ο λόγος για την επιδημιολόγο Μαρία βαν Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στον Οργανισμό, η οποία αμέσως μετά τη δήλωσή της τη Δευτέρα συγκέντρωσε ομοθυμαδόν τις επικρίσεις των συναδέλφων της λοιμωξιολόγων, οι οποίοι έσπευσαν να την αντικρούσουν, τονίζοντας μάλιστα ότι η οδηγία αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα για κυβερνήσεις που καταβάλλουν προσπάθειες για την άρση των μέτρων του lockdown.
Συγκεκριμένα, η Κέρκοβ δήλωσε ότι πολλές χώρες που εφαρμόζουν την ιχνηλάτηση των επαφών έχουν εντοπίσει ασυμπτωματικά περιστατικά, αλλά δεν διαπιστώνουν ότι προκαλούν περαιτέρω μετάδοση του ιού. «Είναι πολύ σπάνιο» είπε.
«Εξεπλάγην πολύ από τη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» σχολίασε λίγο αργότερα ο Λίαμ Σμιθ, καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, προσθέτοντας ότι δεν έχει δει τα δεδομένα στα οποία βασίζεται η δήλωση της Κέρκοβ. «Αντιβαίνει στις μέχρι σήμερα διαπιστώσεις μου από την επιστήμη, σύμφωνα με τις οποίες οι ασυμπτωματικοί άνθρωποι και οι προσυμπτωματικοί αποτελούν σημαντική πηγή μόλυνσης των άλλων».
Για ακόμα μία φορά πάντως, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν ήταν χθες διαθέσιμοι για τον σχολιασμό του θέματος, την ώρα που όλο και πληθαίνουν οι επιστήμονες που επιμένουν ότι η κατανόηση των κινδύνων μόλυνσης μεταξύ ανθρώπων με ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα είναι κρίσιμη κυρίως τώρα που οι κυβερνήσεις αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown. «Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στα μέτρα ιχνηλάτησης/εντοπισμού/απομόνωσης που εισάγονται σε πολλές χώρες» εξήγησε σχετικά ο Μπαμπάκ Τζαβίντ, σύμβουλος για τις Λοιμώδεις Νόσους του Cambridge University Hospitals.
Την ίδια ώρα ο εκ των επικεφαλής της επιτροπής αντιμετώπισης του κορονοϊού στη Σιγκαπούρη δήλωσε στο Reuters ότι στη χώρα του έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά μετάδοσης από ασυμπτωματικούς φορείς, ενώ μια σχετική έρευνα στη Γερμανία τον Μάιο, βασισμένη σε δεδομένα 919 ατόμων στην περιοχή του Χάινσμπεργκ (περιοχή με έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς θανάτων στη χώρα) έφτασε στο συμπέρασμα ότι ένα στα πέντε προσβεβλημένα από τον ιό άτομα δεν
εμφανίζει συμπτώματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ