Η συνεχής κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα, δείχνει ότι οι επενδυτές και οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι το περιβόητο PSI δεν προχωρά, όσο και αν οι πολιτικοί και τραπεζίτες αυτής της χώρας βγαίνουν στα ΜΜΕ και λένε το αντίθετο.
Ο τρόμος των τραπεζιτών είναι τέτοιος, βλέποντας την κατάρρευση που οι ίδιοι δημιούργησαν, που έφτασαν στο σημείο να ζητούν από το IIF να βγάλει ανακοίνωση στις 9 το βράδυ! Σε αυτή την ανακοίνωση δίνουν στήριγμα στις συζητήσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και το κούρεμά τους, λέγοντας ότι όλα πάνε καλά.
Τώρα, τι πρόοδο μπορεί να έχουν γίνει στο PSI εν μέσω εορτών που όλοι κάνουν διακοπές, μόνοι αυτοί το ξέρουν! Παράλληλα, με αυτή την ανακοίνωση το IIF λέει ότι “είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες στη βάση της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου”. Με άλλα λόγια, δίνει το «σήμα» ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα των ελληνικών ομολόγων πάνω από το 50% που φαίνεται να προωθεί τις τελευταίες ημέρες (βάσει δημοσιευμάτων) η Γερμανία στο PSI No3.
Κούρεμα 75% στα ελληνικά ομόλογα, συνεπάγεται κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, ακόμα και απώλεια των θέσεων της διοίκησης.
Αίσθηση προκαλεί ένα ακόμα δημοσίευμα του διεθνούς τύπου για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Η Wall Street Journal επισημαίνει τους κινδύνους που ενέχει αυτό το πρόγραμμα, δίνοντας τις τρεις κατηγορίες αυτών που δεν έχουν λόγο να πουν το «ΟΚ» στην Ελλάδα!
Ποιοι είναι αυτόί;
– Αυτοί που έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα (υπολογίζονται στα 36 δις), με ωρίμανση το 2012. Αν συμμετάσχουν στο PSI τα νέα ομόλογα που θα λάβουν να λήγουν σε 20 – 30 χρόνια, κάτι που δεν τους συμφέρει φυσικά.
– Όπως είχαμε γράψει προ εβδομάδων στο ΟΛΥΜΠΙΑ, υπάρχουν funds και τράπεζες που έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα, αλλά και CDS. Όπως και το ισπανικό fund που φέρεται να αποχώρησε από τις συζητήσεις για το PSI λόγω του ότι έχει περισσότερα ελληνικά CDS από ομόλογα, είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι αυτόν τον δρόμο. Φυσικά, αυτοί επιθυμούν ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου, με ένα πιστωτικό γεγονός, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αν δεν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στο PSI. Δηλαδή, αν δεν συμμετάσχουν οι ίδιοι!
– Υπάρχει και μια ακόμα κατηγορία, (με άμεση σχέση με την δεύτερη). Ηedge funds, κρατικά επενδυτικά οχήματα (SWFs) και άλλα funds, έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα περίπου 80 δις, που για διαφορετικούς ο καθένας λόγους, μπορεί να μην συμμετάσχουν στο PSI. Θεσμικοί επενδυτές πάντως, που φέρεται ότι θα συμμετάσχουν έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα που αγγίζουν τα 120 δις.