Ένας Πολίτης αναρωτιέται.
Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει τον Γεώργιο Παπανδρέου και την πολιτική που εφάρμοσε, ως επιτυχημένη, η αποτυχημένη, είμαι σε θέση όμως να γνωρίζω ότι αυτή η πολιτική που εφαρμόστηκε, εφαρμόστηκε και στηρίχτηκε από το σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα απαιτούν με φασιστικές διαδικασίες την αποπομπή του Παπανδρέου.
Το επαναλαμβάνω, το σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που σήμερα διεκδικούν την θέση του πρώην Πρωθυπουργού ήταν οι βασικοί πυλώνες υποστηρίξεις, αυτής της πολιτικής που τώρα θέλουν να ρίξουν στην πλάτη του Παπανδρέου.
Δεν θα μπω στον πειρασμό να κάνω χαρακτηρισμούς για άξιους, η ανάξιους, μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όμως υπάρχουν πάντα κάποιες αξίες τις οποίες δεν πρέπει να ξεχνούμε, ειδικά εμείς που αυτοαποκαλούμαστε δημοκράτες.
Έχει το δικαίωμα ο Γεώργιος Παπανδρέου να κριθεί;
Ναι έχει το δικαίωμα ενδεχομένως και την υποχρέωση να βγει και να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία από τα ίδια τα στελέχη του δικού του κόμματος, αλλά και από τον ελληνικό λαό.
Ο Παπανδρέου δεν έχασε τις εκλογές.
Στον Παπανδρέου δεν δόθηκε το δημοκρατικό δικαίωμα να χάσει τις εκλογές, και ακόμη χειρότερα, τα ίδια τα στελέχη που διεκδικούν για τον εαυτό τους δημοκρατικές διαδικασίες για να πάρουν την θέση του Παπανδρέου, αρνούνται να παραχωρήσουν στον Παπανδρέου το δικαίωμα να τον κρίνουν οι πολίτες η τα μέλη του δικού του κόμματος.
Τελικά, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δημοκράτες, η ψευτοδημοκράτες;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους όλοι όσοι διεκδικούν την καρέκλα του Παπανδρέου, πριν την όποια διαδικασία.
Αλλά αυτό είναι και ένα ερώτημα και για όλους εμάς που διεκδικούμε και θέλουμε δημοκρατικές αξίες και σεβασμό, ανεξάρτητα εύκολων η δύσκολων καταστάσεων.
Σε κάθε περίπτωση αυτή η τρεμούρα να αρπάξουν, με το έτσι θέλω την καρέκλα του Παπανδρέου αυτοί που μέχρι χθες θεωρούνταν το δεξί του χέρι στο υπουργικό συμβούλιο, μόνο αηδία πρέπει να δημιουργεί σε όποιον διατηρεί ακόμη ένα ίχνος ανθρωπισμού.
Τουλάχιστον, έτσι για τα προσχήματα, ας απαιτούσαν πρώτα να γίνει μια δημιουργική ανάλυση, μια κριτική, μια κουβέντα εντός των κόλπων του ΠΑΣΟΚ για την ουσία της πολιτικής που ακολουθήθηκε, αλλά ακόμη περισσότερο αυτής που θα πρέπει να ακολουθηθεί από σήμερα και μετά.
Στο κάτω κάτω, αυτό θα βοηθούσε και τον όποιον νέο αρχηγό, στην επαφή του με τον λαό.
Είπαμε, έτσι για τα προσχήματα!
Ένας Πολίτης αναρωτιέται.