Οι πολίτες εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι για την εξέλιξη των σχέσεων με τη γείτονα χώρα, διαπιστώνουν επιδείνωση τους τελευταίους μήνες, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων ανησυχεί ακόμα και για το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης.
Του Νίκου Ι. Νικολόπουλου – Προέδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Μπαίνει λοιπόν επιτακτικά και πολύ σοβαρά το ερώτημα:
Τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η Τουρκία προσπαθήσει να εισβάλλει νότια/ΝΑ της Κρήτης, της Κάσου και της Καρπάθου, ανάμεσα στα 6 και τα 12 μίλια, δηλαδή, στην εν δυνάμει ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη;
Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα και ακόμα περισσότερο, να την… προβλέψει ώστε να την αποτρέπει;
Ο αιφνιδιασμός της Αθήνας από τη διακήρυξη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την έναρξη γεωτρήσεων επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε τρεις μήνες από σήμερα, δηλαδή κάπου τον Σεπτέμβριο, δεν είναι καλός οιωνός. Ενώ και η Ε.Ε. πάλι μας άφησε ακάλυπτους με την δήλωση περί «χωρικών υδάτων».
Θα αφήσουμε λοιπόν τις ελληνικές θάλασσες και τα ελληνικά συμφέροντα στα χέρια της Τουρκίας; Ή μήπως κρίνουν στο Μαξίμου ότι πρέπει να τους επιτρέψουμε να αλωνίζουν, αρκεί εμείς να κάνουμε καταγγελίες και να εισπράττουμε από τους «φίλους και εταίρους», μόνο κάποιες διπλωματικές ανακοινώσεις συμπαθείας και ουδετρερότητας;
Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Η καλύτερη άμυνα είναι… η επίθεση! Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει επίσης να επιδιωχθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα, η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια.
Το μεγαλύτερο λάθος που διαχρονικά κάνει η Ελλάδα είναι να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα τετελεσμένα που διαρκώς δημιουργεί η Άγκυρα. Το λάθος δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί τετελεσμένα, με βάση τους διεθνείς κανόνες δικαίου και η Άγκυρα να αντιδρά! Η φοβία που καλλιεργείται από ορισμένους ότι ο γείτονας είναι «τσαμπουκάς» και πιο «ισχυρός», είναι εν πολλοίς ανυπόστατη. Ακόμα και αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί οι Τούρκοι να ετοιμάζονται για την «τελική σύγκρουση στο Αιγαίο», δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να θεωρεί πως η Τουρκία έχει την υπεροπλία. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι πολλά. Όμως, ο προκλητικός «γείτονας» δεν είναι… χαζός. Προχωράει προς τα εμπρός μόνο όταν του παραχωρείται «έδαφος». Και η Ελλάδα δεν πρέπει να παραχωρήσει άλλο «έδαφος». Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πραγματικά και άμεσα μέτρα. Και αυτά πρέπει να τα λάβει η Ελλάδα…
Γιατί η Τουρκία, δυστυχώς, παραμένει ένας εχθρός. Μία χώρα που απέχει παρασάγγας από το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και διαρκώς ασκεί ένα σκληρό buiiying σε όλους τους γείτονές της, (Ελλάδα, Συρία, Λιβύη, κλπ). Ο «νταής» όμως, μόνο με έναν τρόπο αντιμετωπίζεται: Με αποφασιστικότητα!