Ευρωπαϊκό ράπισμα στη μαϊμού «φέτα» της Ισλανδίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το όνομα φέτα, ως κοινοτικό προϊόν ΠΟΠ, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά που παρασκευάζονται εκτός Ελλάδας, πόσω μάλλον εκτός ΕΕ και με άλλη διαδικασία. Οι προσπάθειες των Ισλανδών να παραπλανήσουν τον κόσμο μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κυρώσεις.

Η γενικευμένη χρήση του ονόματος «φέτα» από την ισλανδική εταιρεία γαλακτοκομικών «MS» με έδρα το Ρέικιαβικ, προκάλεσε όπως είναι φυσικό ελληνικές αντιδράσεις, καθώς ένα αναγνωρισμένο κοινοτικό προϊόν ΠΟΠ φαίνεται να μην έχει την ευρωπαϊκή προστασία που θα έπρεπε.
Μάλιστα, οι Ισλανδοί λανσάρουν στην αγορά πλήθος γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται στην Ισλανδία με ονομασίες «Feta kubbur», «DalaFeta», «Salat Feta», «Grisk Jogurt» κ.α. (βλ. και την ιστοσελίδα της εταιρίας www.ms.is)!
Ωστόσο, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, φαίνεται να βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Αναφορικά με το κατά πόσο είναι νόμιμη η χρήση του ονόματος «Φέτα» από την ισλανδική εταιρεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του επιτρόπου κ. Wojciechowski τονίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Ισλανδίας για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) γεωργικών προϊόντων και τροφίμων τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2016 και πως:
«η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) «φέτα» [..] προστατεύεται από οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση της ονομασίας· από κάθε κατάχρηση, απομίμηση ή επίκληση· από οποιαδήποτε άλλη ψευδή ή παραπλανητική ένδειξη όσον αφορά την προέλευση, την καταγωγή, τη φύση ή τις ουσιαστικές ιδιότητες του προϊόντος και από κάθε άλλη πρακτική ικανή να παραπλανήσει τον καταναλωτή όσον αφορά την πραγματική καταγωγή του προϊόντος.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος καταλήγει αναφορικά με τους Ισλανδούς: «Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν επικοινωνήσει με τις ισλανδικές αρχές για να διερευνήσουν τις ανωτέρω καταγγελίες και, εάν αυτές είναι βάσιμες, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να επιβάλουν την προστασία της ΓΕ του προϊόντος «φέτα» της ΕΕ, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας».
Μία σαφώς θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, που οφείλεται στην πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της «Ελληνικής Λύσης» Εμμανουήλ Φράγκου (Φραγκούλη), ο οποίος με γραπτή ερώτηση- παρέμβαση, πίεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ