Γιατί ο Σαμαράς δεν είπε λέξη για την ΑΟΖ με την Ιταλία! Παρά τις εισηγήσεις των διπλωματών, προτιμούσε το 2013 να μιλά για το λαϊκισμό στην Ε.Ε. – Για άλλη μια φορά φέρεται μικρόψυχα
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είναι γνωστό ότι εκμεταλλεύεται τα εθνικά θέματα, για πολλοστή φορά στην πολιτική του καριέρα, ώστε να προωθήσει τα συμφέροντά του και να επανέλθει στο προσκήνιο.
Πέρυσι επένδυε στην ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά τώρα δεν λέει λέξη για την κυβερνητική υποχώρηση σε όλες τις απαιτήσεις των Σκοπίων που δεν τηρούν ούτε τις βασικές διατάξεις της.
Τον περασμένο Δεκέμβριο «τζόγαρε» με το Μεταναστευτικό, αλλά δεν συγκινήθηκε ούτε με την αποστολή των ΜΑΤ κατά των διαμαρτυρόμενων κατοίκων των νησιών τον Φεβρουάριο ούτε με την επιτυχή αντιμετώπιση της εισβολής των λαθρομεταναστών στον Εβρο τον Μάρτιο.
Τώρα, που ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας υπέγραψε την ιστορική συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς φέρεται μικρόψυχα. Δεν άντεξε να ψελλίσει καν μια συγχαρητήρια λέξη για τη μεγάλη κυβερνητική επιτυχία.
Ένας απ’ τους λόγους είναι και το φιάσκο στην προανακριτική που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιο τον Σαμαρά και τους βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν.
Ομως, όπως αναφέρουν διπλωμάτες που παρακολουθούν το θέμα της ελληνοϊταλικής ΑΟΖ εδώ και πολλά χρόνια, ο κ. Σαμαράς δεν τολμά να πει τίποτα, επειδή -και σε αυτό το θέμα- απέτυχε παταγωδώς στη διάρκεια της θητείας του.
Συγκεκριμένα, ενώ τον Ιούλιο του 2013 ο τότε πρεσβευτής μας στη Ρώμη (και σήμερα γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών) Θεμιστοκλής Δεμίρης είχε εισηγηθεί την εκτενή συζήτηση της πιθανής ΑΟΖ στις συνομιλίες των πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Ενρ. Λέτα, ο γνωστός σύμβουλος Στ. Παπασταύρου είχε άλλη άποψη. Διαβεβαίωσε τους πάντες (και γέμισε τις εφημερίδες με σχετικά παραπολιτικά σχόλια) ότι, επειδή ο ίδιος γνωριζόταν με τον κ. Λέτα από την κοινή τους θητεία στη νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα χειριζόταν προσωπικά όλα τα θέματα με γρήγορα και άριστα αποτελέσματα.
Ετσι, παρά τις εισηγήσεις των διπλωματών για έμφαση στην ΑΟΖ, οι κύριοι Σαμαράς και Παπασταύρου επέλεξαν άλλη τακτική. Προτίμησαν να συζητήσουν με τον κ. Λέτα, στις 29 Ιουλίου 2013 στην Αθήνα, διαφορετικά θέματα κατά προτεραιότητα. Συζητούσαν, για πολλή ώρα, τα εξής καυτά ζητήματα: την αντιμετώπιση του λαϊκισμού στην Ε.Ε., την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Ε.Ε., τον αγωγό TAP (αν και η συμφωνία ήταν σχεδόν έτοιμη), τη συνεργασία των διαδοχικών Προεδριών των δύο χωρών στην Ε.Ε. (το 2014), τα Δυτικά Βαλκάνια (αν και επικρατούσε απόλυτη ηρεμία στην περιοχή), τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας (επίσης, σε ύφεση τότε) και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην έκθεση EXPO 2015 στο Μιλάνο. Κάπου προς το τέλος των συνομιλιών, και χάρη στην επιμονή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, εξετάστηκε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και για ελάχιστη ώρα, η ΑΟΖ.
Το άφησε να ξεχαστεί
Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες την υπόθεση, ο κ. Σαμαράς δεν πρότεινε καν ευθέως τη διεξαγωγή συνομιλιών και απλώς ρώτησε τον κ. Λέτα «μήπως ενδιαφέρεστε να το εξετάσουν οι εμπειρογνώμονες κάποια στιγμή;». Λόγω της ελλιπούς προετοιμασίας των συνομιλιών, ο κ. Λέτα, όπως ήταν αναμενόμενο, απάντησε ότι θα ρωτήσει τους αρμοδίους στη Ρώμη και ότι θα επανέλθει σύντομα. Οπως τώρα πια είναι γνωστό, κανείς από το τότε Μαξίμου δεν τον ξαναρώτησε, ο κ. Λέτα δεν επανήλθε ποτέ στο θέμα και λίγους μήνες μετά αντικαταστάθηκε από τον Μ. Ρέντζι.
«κυριακάτικη δημοκρατία»