Ο Πούτιν δεν εγκαταλείπει τον Χαφτάρ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν υπονόμευσε για ακόμη μια φορά την ειρηνευτική προσπάθεια και την πιθανότητα εκεχειρίας στη βορειοαφρικανική χώρα, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία με τη Ρωσία περί του αντιθέτου!

Δυσαρέσκεια από Κάιρο για τα επεκτατικά σχέδια του «σουλτάνου»… Φουντώνουν τα σενάρια για σύρραξη Τουρκίας-Αιγύπτου.
Από τη Θεανώ Καρούτα
«κυριακάτικη δημοκρατία»
«Βόμβα» στα θεμέλια της πιθανότητας εκεχειρίας στη Λιβύη βάζει για ακόμα μια φορά η Τουρκία, κάνοντας σαφές ότι πάνω απ’ όλα έχει τα συμφέροντά της στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Συγκεκριμένα, η Αγκυρα ανακοίνωσε την Τετάρτη ΌΤΙ απορρίπτει την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη και το αιτιολόγησε, λέγοντας πως το σχέδιο αυτό έχει στόχο να σώσει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ μετά την αποτυχία της επιχείρησής του να καταλάβει την Τρίπολη. Ωστόσο, δεν είχαν περάσει δύο εικοσιτετράωρα απ’ όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συνομιλούσε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το Κρεμλίνο ανακοίνωνε ότι η Μόσχα και η Αγκυρα συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να συνεργαστούν για να διαμορφώσουν τις συνθήκες για την ειρήνευση στη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι στηρίζουν αντίπαλες πλευρές, τονίζοντας επίσης ότι αμφότεροι στηρίζουν την αιγυπτιακή πρωτοβουλία, που έχει ως στόχο να επανεκκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη.
«Η προσπάθεια εκεχειρίας του Καΐρου ήταν αποτυχημένη εξαρχής. Αν πρόκειται να υπογραφεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια πλατφόρμα που φέρνει όλες τις πλευρές μαζί» επισήμανε ο Τσαβούσογλου στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Hurriyet». «Η έκκληση για εκεχειρία προκειμένου να σωθεί ο Χαφτάρ δεν μας μοιάζει ειλικρινής ή πιστευτή» πρόσθεσε. Με αυτόν τον τρόπο ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε φωτιά για άλλη μια φορά στη χώρα του Καντάφι, στερώντας από τους Λίβυους την ευκαιρία της ειρήνης. Ο Τούρκος πρόεδρος, επίσης, με την εξωτερική πολιτική του τζογαδόρου που ασκεί τα τελευταία χρόνια, πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στο πλαίσιο της οποίας ένα αιρετό συμβούλιο ηγεσίας θα φρόντιζε για την κατάπαυση του πυρός, αρχής γενομένης από τις 8 Ιουνίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο του Σίσι χαιρέτισαν η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε πως οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι το κλειδί για την ειρηνευτική διαδικασία και η Ε.Ε. διά στόματος του επικεφαλής της διπλωματίας της επανέλαβε σχεδόν αταβιστικά το αίτημά της για κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. Η επιλογή της Τουρκίας, εντούτοις, να τορπιλίσει τις συνομιλίες φυσικά και δεν ικανοποίησε κανέναν από τους εμπλεκομένους. Ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα τόσο η κυβέρνηση Σίσι όσο και ο αιγυπτιακός Τύπος κράτησαν αυστηρή στάση απέναντι στην Αγκυρα, ενώ οι εικόνες αιγυπτιακών στρατιωτικών οχημάτων να μεταφέρονται στη μεθοριακή περιοχή Αιγύπτου – Λιβύης, τις οποίες μετέδωσαν πολλά ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη, έκανε πλήθος αναλυτών να μη θεωρούν τόσο μακρινό το σενάριο μιας τουρκοαιγυπτιακής σύρραξης. Κάτι απόλυτα λογικό καθώς οι επιδιώξεις του Ερντογάν για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαμέσου της επιρροής (όπως και στην προκειμένη περίπτωση) δεν βρίσκουν καθόλου σύμφωνο τον Σίσι, ο οποίος δεν θα ήθελε να αναπτυχθεί μια τέτοια δυναμική στα δυτικά της χώρας του.
Της δυσαρέσκειας προς την πολιτική του μεσούσης, ο Ερντογάν συζήτησε το λιβυκό ζήτημα και με τον Αμερικανό πρόεδρο, προφανώς στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής του, σύμφωνα με την οποία όταν ανοίγει ένα μέτωπο, επιχειρεί να κλείσει ένα άλλο. Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά και ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε πως ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα εξακολουθήσει να μάχεται για να θέσει υπό τον έλεγχό του την παράκτια πόλη Σύρτη και την αεροπορική βάση Τζούφρα, έχοντας φυσικά την τουρκική υποστήριξη. «Μετά τη συνομιλία μας με τον Τραμπ μπορεί να υπάρξει μια νέα εποχή στη Λιβύη. Συμφωνήσαμε σε ορισμένα ζητήματα. Θα τα συζητήσω και με τον Πούτιν» δήλωσε λακωνικά ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.
Η Μόσχα δεν εγκαταλείπει, αλλά εξοπλίζει τον Χαφτάρ
Με την Τουρκία να προσπαθεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη Λιβύη αλλά και να απλώσει τα… πλοκάμια της στη Μεσόγειο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «ξαναχτυπά» με νέες δηλώσεις (προχθές εκτίμησε ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ «θα βγει από την εξίσωση εξουσίας»), την αποστολή νέου φορτηγού πλοίου με όπλα από την Αγκυρα προς τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, αλλά και την υπόθεση της Συρίας ακόμα νωπή, οι έμπειροι γεωπολιτικοί αναλυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους στον παράγοντα Ρωσία. Μετά τις ήττες που υπέστησαν οι άνδρες του στρατάρχη Χαφτάρ από τις δυνάμεις της υποστηριζόμενης από την Αγκυρα κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) μαζί με τους μαχητές του Χαφτάρ οπισθοχώρησαν και δεκάδες Ρώσοι μισθοφόροι, μέρος μιας ευρύτερης δύναμης, της ιδιωτικής ρωσικής στρατιωτικής εταιρίας Wagner, που βρίσκεται στη Λιβύη εδώ και δύο χρόνια.
Η έξωθεν εμπλοκή στα εσωτερικά της βορειοαφρικανικής χώρας καθιστά σαφές πως η εμφύλια σύρραξη (με την πλευρά του Χάφταρ να υποστηρίζεται από Αίγυπτο, Ρωσία και ΗΑΕ και την επίσημη κυβέρνηση από την Τουρκία και το Κατάρ) σχετίζεται περισσότερο με τα συμφέροντα των τρίτων χωρών παρά με τους ίδιους τους Λίβυους.
Πάντως, μετά τις νίκες του Σάρατζ η Μόσχα δεν εγκατέλειψε τον Χαφτάρ, αντίθετα διπλασίασε τις δυνάμεις της, στέλνοντας στην ανατολική Λιβύη ρωσικά μαχητικά.
Η Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (AFRICOM) δήλωσε ότι τα αεροσκάφη (συνολικά 14 MiG-29 και Su-24) είχαν πετάξει από τη Ρωσία, μέσω του Ιράν και της Συρίας. Σύμφωνα με την AFRICOM, τα αεροσκάφη «είναι πιθανό να παρέχουν αεροπορική υποστήριξη στις επιθετικές ενέργειες» των μαχητών της Wagner. Τα περισσότερα δε από αυτά φαίνεται να κατευθύνθηκαν στη βάση της Αλ Τζούφρα, βαθιά στην κεντρική έρημο της Λιβύης, τη βάση που τόσο πολύ επιθυμεί ο Ερντογάν να καταλάβουν οι δυνάμεις του Σάρατζ.
Η τακτική του Βλαντιμίρ Πούτιν, οικεία. Οπως και στη Συρία, χρησιμοποιεί μισθοφόρους προκειμένου να επεκτείνει το στρατιωτικό αποτύπωμά του στην Αφρική και να ενισχύσει τη ρωσική παρουσία πέριξ της Μεσογείου. Με την τακτική του «χτυπά καμπανάκια» τόσο στον Ερντογάν όσο και στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. «Εάν επιτραπεί στη Ρωσία να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα της λιβυκής διαμάχης, στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη δεν θα αρέσει καθόλου το αποτέλεσμα» σχολίασε αναλυτής της AFRICOM στο CNN, κάνοντας πολλούς να σκεφτούν ότι η Λιβύη δεν απέχει πολύ από το να γίνει η νέα Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ