Η Τουρκία έχει ένα σχέδιο για εισβολή στην Ελλάδα με το όνομα του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα που κυβέρνησε ένα ανεξάρτητο κράτος κατά τη Βυζαντινή εποχή και που ηγήθηκε της πρώτης τουρκικής αποστολής στο Αιγαίο, αποκάλυψαν μυστικά έγγραφα.
Όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt στο Nordic Monitor, σύμφωνα με μια παρουσίαση Power Point που εκπονήθηκε από το Γενικό Επιτελείο για επανεξέταση εσωτερικού σχεδιασμού, η Τουρκία συνέταξε ένα σχέδιο μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία «TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi» (TSK [Turkish Armed Forces] Çakabey Operation Planning Directive).
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανότατα ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημερομηνία μετά από έλεγχο μιας παλαιότερης έκδοσης και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό.
Τα διαβαθμισμένα έγγραφα ανακαλύφθηκαν σε φάκελο δικαστηρίου στην τουρκική πρωτεύουσα όπου ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, πιστός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να ξέχασε να αφαιρέσει πριν τα υποβάλει στο δικαστήριο. Συλλέχθηκαν από την έδρα του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια έρευνας για αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016.
Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής στην Ελλάδα, βρέθηκε ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου καθώς χρησιμοποιούν ένα ασφαλές εσωτερικό σύστημα επικοινωνιών μέσω email. Ο Κοσκούν διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων email για τους δύο προηγούμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου 2016.
Δέκα ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου 2016, ο εισαγγελέας ανέθεσε στον αξιόπιστο βοηθό του, έναν αστυνομικό που ονομάζεται Yüksel Var, να συλλέγει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους εσωτερικούς διακομιστές του Γενικού Επιτελείου και να του αναφέρει. Μια επιτροπή που ιδρύθηκε από στρατιωτικούς τεχνικούς υπό τον Var ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 14 Φεβρουαρίου 2017.
Στο τέλος, το κατηγορητήριο που κατατέθηκε από τους εισαγγελείς Necip Cem İşçimen, Kemal Aksakal και İstiklal Akkaya τον Μάρτιο του 2017 στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας περιελάμβανε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συλλέχθηκαν από υπολογιστές του Γενικού Επιτελείου. Δεν βρέθηκε καμία επικοινωνία στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να έχει κάποια ένδειξη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια στημένη επιχείρηση που οργανώθηκε από τον Ερντογάν και τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού του για να παγιδέψουν την αντιπολίτευση σε διώξεις και μαζική εκκαθάριση.
Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι οι Τούρκοι σχεδιαστές ονόμασαν τη στρατιωτική δράση εναντίον της Ελλάδας από τον Τούρκο εμίρη Çaka Bey (Τζαχας στα ελληνικά), ένα σεβαστό όνομα στην Τουρκία, ειδικά μεταξύ των ναυτικών, ως ο άνθρωπος που ηγήθηκε της πρώτης τουρκικής αποστολής στο Αιγαίο.
Οι δυνάμεις του Çaka Bey κατέλαβαν νησιά του Αιγαίου όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και η Ρόδος, καθώς και κάποια εδάφη στα παράλια του Αιγαίου το 1088-91 από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κάποιοι στην Τουρκία τον αποκαλούν ακόμη και τον ιδρυτή του τουρκικού ναυτικού.
Τα έγγραφα δεν έχουν λεπτομέρειες σχετικά με τα επιχειρησιακά του σχεδίου εκτός από το όνομα και την ενημερωμένη ημερομηνία του προγράμματος. Οι λεπτομέρειες της εισβολής πρέπει να έχουν επισημανθεί ως «απόρρητες» και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet που λειτουργεί στους διακομιστές ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού.