Διεθνής διασυρμός: «Αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες χρηματοδοτήσεις»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόλαφο για την κυβέρνηση της «αριστείας» του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί χθεσινό δημοσίευμα του «Guardian», όπου σχολιάζεται επικριτικά, μεταξύ άλλων, ο αδιαφανής τρόπος με τον οποίο το Μαξίμου αποφάσισε να διαμοιράσει το κονδύλι των 20.000.000 ευρώ στα ΜΜΕ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες χρηματοδοτήσεις» έγραψε χαρακτηριστικά η έγκυρη βρετανική εφημερίδα σε άρθρο της, το οποίο τιτλοφόρησε με τη φράση «Ενώ η πανδημία υποχωρεί, οι Έλληνες θα θελήσουν γρήγορα απαντήσεις για τα δημόσια οικονομικά».
Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα τονίζεται χαρακτηριστικά πως, πέρα από το «success story» διαχείρισης της πανδημίας, «έχει επίσης γίνει ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες χρηματοδοτήσεις. Μια σειρά αποκαλύψεων έχει επηρεάσει τη φήμη της κυβέρνησης. Και ενώ η οικονομία σημειώνει άνοδο, η προσέγγιση της διοίκησης στα δημόσια οικονομικά δύσκολα θα γεμίσει τους Ελληνες με αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη».
Και ως τρανταχτά παραδείγματα, το άρθρο αναφέρεται στις απευθείας αναθέσεις, υπογραμμίζοντας μάλιστα την πρακτική να τεμαχίζονται δημόσιες συμβάσεις σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να είναι κάτω από το όριο των 25.000 ευρώ, αλλά κυρίως τα voucher στους επιστήμονες, που μετατράπηκαν τελικά στο σκάνδαλο «Σκόιλ Ελικικού» λόγω της εξαιρετικά κακής ποιότητας των πλατφορμών επιμόρφωσης των επιστημόνων.
Ειδική μνεία γίνεται βέβαια στο τεράστιο κονδύλι, στο πακέτο των 20.000.000 ευρώ που δόθηκε στα ΜΜΕ, μέσω της διαφημιστικής εταιρίας Initiative και με κριτήρια απόλυτα αδιαφανή, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να δώσει τα ποσά στη δημοσιότητα. Να δώσει, δηλαδή, στοιχεία στον ελληνικό λαό, ώστε όλοι να καταλάβουν πόσα χρήματα πήρε τελικά κάθε μέσο ενημέρωσης.
Ο «Guardian» δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις απευθείας αναθέσεις στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και στη νομοθεσία που επιτρέπει πλέον στον υπουργό Νότη Μηταράκη να διαχειρίζεται μυστικά κονδύλια. Μάλιστα, όπως σημείωνε η εφημερίδα, η Ε.Ε. τουλάχιστον προς στιγμή δεν έχει αντιδράσει, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει με το «πακέτο των 32 δισ. ευρώ» που θα κατευθυνθεί στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Εντούτοις, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Η ελληνική κλεπτοκρατία», σύμφωνα με τα λόγια του αντιπροέδρου της Γερμανίας το 2015, «λεηλάτησε τη χώρα για χρόνια, ενώ η Ε.Ε. απλώς την παρακολούθησε». «Πέντε χρόνια μετά φαίνεται ότι λίγα έχουν αλλάξει» κατέληγε εμφατικά το βρετανικό άρθρο.
«δημοκρατία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ