Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ και οι συν αυτώ ΥΠΑΤΙΟΣ (ή ΥΠΑΤΟΣ) και ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ
Ο ΑΓΙΟΣ ΑΙΘΕΡΙΟΣ
Ο ΟΣΙΟΣ ΕΡΑΣΜΟΣ
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΥΟ ΜΑΡΤΥΡΕΣ από την Κύπρο
Ο ΟΣΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ ο ποιμένας του κειμένου πέραν της Πόλεως
Ο ΟΣΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ ο Αθωνίτης ο Μυροβλήτης
Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
[ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΕΚΑ ΟΚΤΩ ΜΑΡΤΥΡΕΣ]
Αναλυτικά
Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ και οι συν αυτώ ΥΠΑΤΙΟΣ (ή ΥΠΑΤΟΣ) και ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ
Οι Άγιοι αυτοί μαρτύρησαν επί αυτοκράτορος Ουεσπασιανού (70 μ. Χ.). Ο Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα και είχε χαρακτηριστική ρωμαλεότητα και μεγαλοπρεπές παράστημα. Κατατάχθηκε στο στρατό και στις μάχες έδειξε μεγάλη γενναιότητα και ανδρεία. Έτσι, προβιβάσθηκε σε υψηλά στρατιωτικά αξιώματα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο Λεόντιος διατηρούσε πολλή μετριοφροσύνη και τιμιότητα. Έτσι, ο λόγος του Θεού έπεσε στην καρδιά του όπως το μέρος του σπόρου “εις την γήν αγαθήν”, το όποιο “φυέν έποίησε καρπόν έκατονταπλασίονα”1. Έπεσε, δηλαδή, ο λόγος του Θεού στην καρδιά του Λεοντίου, όπως πέφτει ο σπόρος στη μαλακή και εύφορη γη και όταν φύτρωσε, έκανε καρπό εκατό φορές περισσότερο από ό,τι ο σπόρος. Πράγματι, αφού ο Λεόντιος πίστεψε στον Χριστό, άφθονες ήταν οι φιλανθρωπίες του και μάλιστα φανερά μέσα στο στράτευμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο έφερε στη χριστιανική πίστη και δύο συναδέλφους του, τον Υπάτιο και τον Θεόδουλο. Όταν το έμαθε αυτό ο αφρικανός ηγεμόνας Αδριανός, θέλησε να τους αναγκάσει να αλλαξοπιστήσουν. Είδε, όμως, ότι δεν μπορούσε. Τότε, τους μεν Υπάτιο και Θεόδουλο αποκεφάλισε, τον δε Λεόντιο μαστίγωσε μέχρι θανάτου. Έτσι, με το τίμιο αίμα τους σφράγισαν την αγάπη και την αφοσίωσή τους στον Χριστό.
1. Ευαγγέλιο Λουκά, η’ 8.
Απολυτίκιο. Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Ρώμην ένθεον, διεζωσμένος, έθριάμβευσας, εν τοίς άγώσιν, Αθλοφόρε του Σωτήρος Λεόντιε, συ γαρ ως λέων προς άθλησιν ώρμησας, και πολεμίων το κράτος κατέβαΛες. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ήμίν το μέγα έλεος.
Ο ΑΓΙΟΣ ΑΙΘΕΡΙΟΣ
Ανήκει και αυτός στην ατέλειωτη και ένδοξη φάλαγγα των μαρτύρων της χριστιανικής πίστης. Η θεία χάρη τον έκανε, από τη γη ακόμα, πολίτη του ουρανού. Η διάνοια και η καρδιά του ήταν ελεύθερες από κάθε παχυλότητα, γεμάτες πνευματικότητα. Νεκρός απέναντι στον κόσμο, δηλαδή στην αμαρτία, ζούσε μόνο για τον Ιησού Χριστό. Κατά τον διωγμό επί Διοκλητιανού, ο Αιθέριος συνελήφθη. Ούτε οι απειλές όμως, ούτε οι υποσχέσεις, ούτε οι ραβδισμοί, ούτε οι μαστιγώσεις, ούτε οι ανοιγμένες πληγές με τα αίματα που έτρεχαν στάθηκαν ικανές να κάμψουν την πίστη του Αιθέριου. Πιστός μέχρι θανάτου έφυγε από τον κόσμο αυτό, εκεί όπου βρίσκεται η αγαλλίαση του Παραδείσου.
Ο ΟΣΙΟΣ ΕΡΑΣΜΟΣ
Απεβίωσε ειρηνικά.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΥΟ ΜΑΡΤΥΡΕΣ από την Κύπρο
Μαρτύρησαν, αφού τους έκαψαν τα πόδια.
Ο ΟΣΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ ο ποιμένας του κειμένου πέραν της Πόλεως
Απεβίωσε ειρηνικά.
Ο ΟΣΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ ο Αθωνίτης ο Μυροβλήτης
Ο όσιος αυτός καταγόταν από το Άργος της Πελοποννήσου. Εγκατέλειψε τον κόσμο και αναχώρησε για το Άγιο Όρος. Εκεί, κατοίκησε στο Ιερό κοινόβιο της Μονής Διονυσίου και για 60 ολόκληρα χρόνια δεν βγήκε από το Μοναστήρι. Έτσι, αξιώθηκε του διορατικού και προφητικού χαρίσματος. Μετά τον θάνατό του, τα Ιερά του λείψανα ανέβλησαν Μύρο, όπως ιστορεί ο Ιερός Μαλαξός (1580), ο πρωτόπαπας Ναυπλίου. Ο όσιος Λεόντιος έζησε περί τα 1530 και απεβίωσε ειρηνικά.
Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
πλησίον του Ιουλιανού εν τω Φόρω
[ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΕΚΑ ΟΚΤΩ ΜΑΡΤΥΡΕΣ]