Πλήρης και επακριβής επιβεβαίωση της έρευνας που διεξήγαγε η Ελευθερια τον Μάϊο για τους θανάτους Ομογενών της Βρετανίας συνεπεία του κορωνοϊού είναι τα αδιαμφισβήτητα στατιστικά στοιχεία που κατέχει η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων – ως προϊσταμένη Αρχή – μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιουνίου και τα οποία είναι εις γνώσιν της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αρχιεπισκοπής, που καλύπτουν όλες τις ελληνοορθόδοξες κοινότητες στη Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία), οι κηδείες που τελέσθηκαν ή προγραμματίζονται να γίνουν με άμεση ή έμμεση αιτία θανάτου τον Covid-19, αφορούν 109 συμπατριώτες μας. Εξ αυτών, οι 102 είναι Ελληνοκύπριοι και οι 7 Ελλαδίτες. Στους τελευταίους περιλαμβάνεται και μια ηλικιωμένη Ομογενής, για την οποία δεν έγινε κηδεία, αλλά μεταφέρθηκε στην Ελλάδα για ταφή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχιεπισκοπής, συνολικά στο διάστημα της πανδημίας τελέσθηκαν σε όλες τις εκκλησίες 203 κηδείες, 109 λόγω κορωνοϊού και οι 94 για άλλες ατίες θανάτου. Από τους αποδημήσαντες, οι 115 ήταν άνδρες και οι 88 γυναίκες.
Στο Λονδίνο οι θάνατοι από Covid-19 είναι 90 και οι υπόλοιποι 19 αφορούν Ομο- γενείς εκτός Λονδίνου. Οι περισσότερες κηδείες (πάνω από 70) έγιναν σε εκκλησίες στο Βόρειο Λονδίνο.
Σε αυτούς τους 109 νεκρούς μπορούν να προστεθούν και άλλες τέσσερις περιπτώσεις θανάτου με την ίδια αιτία που δεν έγινε κανονική κηδεία αλλά μόνο Τρισάγιο στο νεκροταφείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνεται και ο θάνατος
ενός Μαρωνίτη συμπατριώτη μας, μέ- λους της Παροικίας. (Σύμφωνα με απόφαση των Μαρωνιτών το 1960, η Μαρωνίτικη κοινότητα επέλεξε να ανήκει στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα ως θρησκευτική ομάδα).
Επίσης, η «Ε» έχει στοιχεία για μεταφορά στην πατρίδα για ταφή δύο Ομογενών θυμάτων του κορωνοϊού (ένας στην Κύπρο και μία στην Ελλάδα).
Από τα πιο πάνω δεδομένα της έρευνας της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων (και τον Μάϊο της «Ε»), διαφαίνεται με μεγάλη πειστικότητα ο πραγματικός αριθμός των θανάτων στην Ομογένεια λόγω κορωνο- ϊού, ο οποίος είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που διαδίδεται.
Οι κηδείες στις εκκλησίες είναι η πιο αξιόπιστη πηγή άντλησης πληροφοριών σχετικά με το θέμα. Όπως τονίστηκε και στην έρευνα της «Ε», κηδείες στους ορθόδοξους ναούς τελούνται ακόμα και για άθεους λόγω εθίμου.
Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι οι κηδείες καταγράφονται, ανεξάρτητα αν ο θάνατος από τον ιό επήλθε σε νοσοκομείο, γηροκομείο ή στο σπίτι.
Συνεπώς, οι αριθμοί 180 και 190 που αναφέρονται για θανάτους Ελληνοκυπρίων στην Παροικία είναι εξωπραγματικοί και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες, δυστυχώς.
233 οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας, οι νέοι θάνατοι περιστατικών με κορωνοϊό σε όλους τους χώρους το τε- λευταίο 24ωρο (μέχρι την Τρίτη το απόγευμα) ήταν 233, και συνολικά ο αριθμός τους φτάνει τους 41.969. Τα νέα περιστατικά μετά από διαγνωστικό έλεγχο είναι 1.279.
Πάντως, σύμφωνα με την καταμέτρη- ση Reuters , οι θάνατοι από την COVID- 19 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν φθάσει τους 53.077. Η καταμέτρηση του Reuters περιλαμβάνει θανάτους όπου η COVID- 19 αναφέρεται στα πιστοποιητικά θανάτου στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Β. Ιρλανδία έως τις 5 Ιουνίου, και έως τις 7 Ιουνίου στη Σκωτία. Περιλαμβάνει επίσης πιο πρόσφατους νοσοκομειακούς θανάτους.
Η Στατιστική Υπηρεσία (ONS), που επικαιροποιεί τα στοιχεία σε εβδομαδιαία βάση, ανέφερε την Τρίτη πως ο αριθμός των θανάτων από αιτίες που περιλαμβάνουν την COVID-19 στην Αγγλία και την Ουαλία έως τις 5 Ιουνίου ανήλθε σε 47.820.