Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής – Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής και στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα.

Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.

Στην Ελλάδα

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και χάρη στην ισχυρή θέληση και την συντονισμένη προσπάθεια δημόσιων και ιδιωτικών φορέων από όλη την Ελλάδα θα συνεργαστούν σε ένα μουσικό μαραθώνιο 7 ωρών που θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλη την υφήλιο!

Σε εθνικό επίπεδο και σε πείσμα των καιρών, περισσότεροι από 27 Δήμοι της Ελλάδας (Αθήνα, Αγρίνιο, Ανδρίτσαινα -Κρέστενα, Βέροια, Δήμος Άγραφων – Λίμνη κρεμαστών, Δήμος Αμφιλοχίας (Όρη Βάλτου), Δήμος Γ. Καραΐσκάκη Άρτας (ιστορικές πηγές Αχελώου), Δήμος Αργιθέας- Μάραθος, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας – Παράλιο Άστρο, Θεσσαλονίκη, Κεφαλλονιά, Κοιλάδα Αχελώου (Γέφυρα Αυλάκι), Κόρινθος, Λευκάδα, Λουτράκι, Νάξο, Νίσυρος, Ξάνθη, Πύργος, Ρόδος, Συκιά Κορινθίας, Σύρος, Σαντορίνη και Χανιά) διοργανώνουν συναυλίες που θα μεταδοθούν ζωντανά (συμπεριλαμβανομένου και μαγνητοσκοπημένων εκδηλώσεων ειδικά για την περίσταση) από κήπους, πάρκα, αυλές, ταράτσες, πλατείες, νησιά, βουνά και ποτάμια όλης της χώρας πάντα σε ευθυγράμμιση με τις επίσημες οδηγίες για την δημόσια υγεία.

Επιπλέον από το ελληνικό δίκτυο, οι εκδηλώσεις φέτος συντονίζονται και σε διεθνές επίπεδο! Πράγματι, έπειτα από πρωτοβουλία του Ελληνικού δικτύου και σε συνεργασία με μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου, για πρώτη φορά, φέτος, 12 ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Βερολίνο, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κρακοβία, Κωνσταντινούπολη, Μάντσεστερ, Μιλάνο, Λιουμπλιάνα, Λισσαβόνα, Πράγα και Σκόπια) ενώνουν τις μουσικές τους δυνάμεις και παρουσιάζουν συναυλίες που θα μεταδίδονται μέσω διαδικτύου μεταφέροντας μας σε κάθε Ευρωπαϊκή πόλη!

Ένας μουσικός μαραθώνιος που θα περιλαμβάνει λοιπόν ρεμπέτικα από τη Σύρο, παραδοσιακές μελωδίες από την κοιλάδα του Αχελώου, ενώ από την συναυλία εγχόρδων στην Κόρινθο και τη Νίσυρο θα μεταφερθούμε σε pop μελωδίες από το Μάντσεστερ, funk ήχους από το Βόσπορο και ηλεκτρονικούς ρυθμούς από το Βερολίνο.

Όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν από τα ψηφιακά κανάλια της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και όλοι θα μπορούν να απολαύσουν αυτό το μοναδικό μουσικό θέαμα από όπου κι αν βρίσκονται. Από το κινητό στη θάλασσα, το laptop στη βεράντα μέχρι και την τηλεόραση του σπιτιού μέσω Youtube.

Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες αυτής της ιδιαίτερης και πολυσυλλεκτικής εμπειρίας θα γίνουν όσοι παρευρεθούν, την Κυριακή 21 Ιουνίου στους φιλόξενους και ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Από γιγαντοοθόνη με εικόνα υψηλής ευκρίνειας και ηχητική εγκατάσταση θα μεταδίδονται οι ήχοι της μουσικής από την Ελλάδα και την Ευρώπη σε ένα ψηφιακό tour με παγκόσμια απήχηση, δίνοντας το μήνυμα ότι η Μουσική είναι ζωντανή!

Home

ΔΗΜΟΦΙΛΗ