Διατεθειμένη να «χορέψει τανγκό» με την Τουρκία εμφανίζεται η κυβέρνηση -σύμφωνα τουλάχιστον με τον υπ. Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη-, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε ότι, εάν η Τουρκία θέλει συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες ανάλογη με αυτή με την Ιταλία, «είμαστε εδώ να το συζητήσουμε».
Γεγονός που προκαλεί προβληματισμό, εφόσον για τη συμφωνία με την Ιταλία κάναμε υποχωρήσεις στην επήρεια νησιών που αποδόθηκαν σε στρατηγικές επιλογές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα. Ο κ. Χατζηδάκης ουσιαστικά μας προετοιμάζει για εθνικές υποχωρήσεις!
Υπό αυτό το πρίσμα, όπως αναφέρει η «δημοκρατία», δεν προκαλεί έκπληξη ότι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε πριν από λίγες ημέρες θετική την ανακήρυξη της ΑΟΖ που υπέγραψαν Ελλάδα και Ιταλία. Μάλιστα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του υποστήριξε ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσω της διπλωματίας και επανέλαβε τη θέση του, περί συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο.
Ετσι ίσως να εξηγούνται τα ανοίγματα και οι «επιθέσεις φιλίας» προς την Ελλάδα στις οποίες επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Με δύο διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις του επιχειρεί να ρίξει γέφυρες διαλόγου με τη χώρα μας, χωρίς πάντως να κάνει βήμα πίσω από τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας σε συνέδριο στην Αττάλεια, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε μελλοντικά να συνεχίσουμε μονόπλευρες ενέργειες; Οχι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους και με την Ελλάδα».
Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα επισήμανε ότι «η Τουρκία κάνει πάντα αυτό που λέει, η κοινή γνώμη πρέπει να αισθάνεται άνετα με το δούναι και λαβείν μιας διαπραγμάτευσης».
Στους «όρους» για τον διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος εκτίμησε πως «όταν η Τουρκία καλεί σε διάλογο, πρέπει να διαμορφώσει μια φιλική ατμόσφαιρα και να προσδιορίσει το αντικείμενο του διαλόγου χωρίς απειλές και παραβιάσεις».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι «δεν φοβόμαστε, αλλά επαγρυπνούμε. Επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές μας, πάντοτε, όμως, με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται και αυτοί το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας».
Την άποψη ότι η Ελλάδα «δεν θα ανεχτεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη βάση του τουρκολυβικού μνημονίου» εξέφρασε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, προσθέτοντας με νόημα: «Εχουμε έτοιμες τις αντιδράσεις μας για όλα τα σενάρια».