Ανεπιτυχής η προσπάθεια «γκριζαρίσματος» της Μαστίχας από την Τουρκία, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μεγάλο μας όπλο η παγκόσμια πιστοποίηση της Μαστίχας»

Η συνεχόμενη ενίσχυση και πιστοποίηση της Μαστίχας και των ευεργετικών της συστατικών αποτελεί το μόνο όπλο ενάντια τις ορέξεις της Τουρκίας να οικειοποιηθεί το όνομα και την ιστορία του προϊόντος, σχολίασε σε δηλώσεις του στον «π» ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με αφορμή τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, που θέλουν την Τουρκία να προχωρά στην υποβολή αίτησης στο Τουρκικό Ινστιτούτο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για προϊόν γεωγραφικής ένδειξης με την ονομασία «Çeşme Damla Sakızı».

Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Τούμπος, το ζήτημα δεν είναι τι κάνουν οι Τούρκοι αλλά το τι κάνει η Χίος, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και η Ελληνική Πολιτεία προκειμένου να διασφαλίσουν την παραγωγή και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

toumbos giorgos

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ. υπογράμμισε ότι, βασικός στόχος είναι η αναγνώριση της Μαστίχας Χίου ως προϊόν Πιστοποιημένης Γεωγραφικής Προέλευσης, στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, σε τέτοιο βαθμό που το εγχείρημα της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας για παραγωγή ρητίνης να πέσει στο κενό.

Ως τέτοια παραδείγματα ο κ. Τούμπος ανέφερε τις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Ευρώπης καθώς και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, όπου η Μαστίχα προστατεύεται πλήρως μέσα από διακρατικές και διηπειρωτικές συμφωνίες.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η καθετοποιημένη παραγωγή που προωθεί ως μοντέλο ανάπτυξης η Ε.Μ.Χ. θα οδηγήσει όχι μόνο σε αύξηση της παραγωγής αλλά και στην καλλιέργεια περισσότερων δέντρων και την ενασχόληση ακόμη περισσότερων νέων με τη Μαστίχα, ώστε να καλυφθεί η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει ιδρύσει εταιρία στην Τουρκία, προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις, και κυρίως την προσπάθεια ορισμένων επιτήδειων να θολώσουν τη λάμψη του ελληνικού ΠΟΠ. Κατά καιρούς έχει εντοπιστεί τουρκικό προϊόν σχίνου να πωλείται ως μαστίχα Χίου, σε συσκευασίες που φέρουν τα σήματα της ΕΜΣ, ενώ συχνές είναι και οι προσμίξεις.

Η Ένωση αναμένει εδώ και ένα χρόνο την ένταξη σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προμήθεια γραμμής παραγωγής που θα καθαρίζει το προϊόν μετά τη συγκομιδή, με τη μέθοδο της αερόπλυσης και όχι της νερόπλυσης που χρησιμοποιείται σήμερα από τους ίδιους τους παραγωγούς. «Η συγκεκριμένη επένδυση είναι κρίσιμη για την περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς θα απελευθερώσει εργατοώρες στο χωράφι και θα φέρει πολλές νέες φυτεύσεις», ανέφερε ο κ.Τούμπος στο ethnos.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συστηματικά τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί στην ευρύτερη περιοχή του Τσεσμέ περί τα 30.000 μαστιχόδεντρα, στο πλαίσιο πειραματικής καλλιέργειας του Δήμου Τσεσμέ σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα της γείτονος, όμως το τελικό προϊόν που προκύπτει από τα συγκεκριμένα δέντρα αφορά σε ρητίνη κατώτερης ποιότητας και σαφώς υποδεέστερης της Μαστίχας Χίου.

Ακόμα και οι Τούρκοι πάντως, αναγνωρίζοντας την κατώτερη ποιότητα της συγκεκριμένης ρητίνης, αποφεύγουν να την ονομάσουν ως Μαστίχα, πλασάροντας τη δική τους ρητίνη με την ονομασία «Sakiz». Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν καταφέρει να προχωρήσουν στην πρόσμιξη προϊόντων, πλασάροντας συσκευασίες που μέσα περιέχουν αυθεντική μαστίχα Χίου με ρητίνη από τον Τσεσμέ.

politischios.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ