Το όνομα του “παιχνιδιού” στη Λιβύη είναι ο έλεγχος των πετρελαίων της Σύρτης & της περιοχής μέχρι την Βεγγάζη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Libya_OverviewMap_Jan16_Image1x1_EnergyConsutlingGroup_webΤου Μπάμπη Παπασπύρου*
Το περασμένο Σάββατο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι προειδοποίησε ότι η Αίγυπτος θα ανταποκριθεί στρατιωτικά σε οποιεσδήποτε επιθέσεις εναντίον της Σύρτης.
Η Σύρτη, που βρίσκεται νότια του Κόλπου Σύρτης, μεταξύ της Τρίπολης και της Βεγγάζης, είναι η πύλη για την παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, λένε οι αναλυτές, στο κέντρο μιας λεγόμενης «ημισελήνου» που φιλοξενεί το 60% των πόρων υδρογονανθράκων της Λιβύης.
Η κύρια γραμμή μάχης του εμφύλιου πολέμου της Λιβύης μεταξύ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και δυνάμεις πιστές στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), έχει μετατοπιστεί ανατολικά , από τα περίχωρα της Τρίπολης έως την πόλη Σύρτη της Μεσογείου…
Αυτό το στρατηγικό στολίδι κατά μήκος της ακτής της Λιβύης είναι το σημείο εισόδου για την «ημισέληνο πετρελαίου» και είναι επίσης το μόνο σημείο από το οποίο μπορεί να ελεγχθεί η διαδρομή προς τα βασικά λιμάνια: Sidra, Ras Lanuf, Masra al-Brega και Zuwetina”, γράφει η συμβουλευτική εταιρεία ISA Intel.
Η περιοχή της Σύρτης είναι επίσης ζωτικό προπύργιο του στρατηγού Χαφτάρ, του οποίου οι δυνάμεις έχουν εκτοπιστεί από την Τρίπολη.
Ο στρατός GNA της Λιβύης έχει απειλήσει να προχωρήσει στη Σύρτη, αλλά τώρα αντιμετωπίζει αυτό που αποκαλεί «δήλωση πολέμου του Αιγύπτιου προέδρου».
Η Λιβύη είναι το πλουσιότερο κράτος υδρογονανθράκων στην Αφρική, αλλά τώρα οι μονάδες παραγωγής της είναι όλες κλειστές.

Το πετρέλαιο της Λιβύης και οι διεθνείς ισορροπίες τρόμου

Το κλείσιμο δεν επηρέασε ιδιαίτερα την τιμή του πετρελαίου σε μια στιγμή που ο ΟΠΕΚ καταβάλλει προσπάθειές, για να μειώσει τις υπάρχουσες προμήθειες, αλλά αυτό δεν καθιστά την περιοχή παραγωγής της Σύρτης λιγότερο πολύτιμη.
Εν τω μεταξύ, η διεθνής κατάσταση είναι τρομακτικά περίπλοκη και σύνθετη.
Η Ρωσία βοηθά τον Χαφτάρ τόσο με στρατιωτικό εξοπλισμό όσο σε διπλωματικό επίπεδο.
Τα ΗΑΕ προσέλαβαν τον αποκαλούμενο μισθοφορικό στρατό  «Wagner Group», με στενές σχέσεις με τη Μόσχα,  και παρέχουν υποστήριξη για την υπεράσπιση της Σύρτης.
Είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούν να περιμένουν οι Ρώσοι πέρα ​​από το να πιέσουν, για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη μεταξύ δυνάμεων LNA και GNA, πιθανότατα ακολουθούμενης από κάποιο είδος συμφωνίας κατανομής εξουσίας μέσω διαπραγματεύσεων με τον Ερντογάν (τον κύριο υποστηρικτή του GNA).
Η Ιταλία παρακολουθεί στενά και ενεργά της εξελίξεις προσμένοντας στο μοίρασμα της πίτας….
Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η χθεσινή επίσκεψη «αστραπή» του ΥΠΕΞ της Ιταλίας Ντι Μάιο στη Λιβύη χθες όπου είχε συνάντηση και με τον Σάρατζ…
Διαβάστε με προσοχή τι δήλωσε μεταξύ άλλων…
«Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια διχοτόμηση της χώρας. Γι ‘αυτό πήγαμε πρώτα στην Άγκυρα, ένα (διπλωματικό) κανάλι που πάντα κρατούσαμε ανοιχτό…»
Εν τω μεταξύ, οι Γάλλοι άρχισαν να επιθεωρούν φορτία πλοίων, στα ανοικτά των ακτών κοντά στον κόλπο Σύρτης για να διατηρήσουν το εμπάργκο όπλων.
Τον Μάιο, όταν ο GNA και οι Τούρκοι (υποστηριζόμενοι και από το Κατάρ) σύμμαχοί τους έσπρωξαν τον Χαφτάρ από περιοχές γύρω από την Τρίπολη, υπέθεσαν ότι ο στρατηγός θα “πέσει” και θα παραιτηθεί εύκολα από την Σύρτη….
Στη συνέχεια πιθανόν οι Ρώσοι να έκαναν συμφωνία με τους Τούρκους και όλα θα οδηγούσαν στο τέλος της σύγκρουσης υπέρ του GNA.
Αυτό δεν συνέβη επειδή διακυβεύεται πάρα πολύ πετρέλαιο…!!!
Το νέο όνομα του “παιχνιδιού” είναι ο έλεγχος των πάντων από την Σύρτη ως την Βεγγάζη.
Αυτό σημαίνει τον έλεγχο όλων των κύριων αγωγών, διυλιστηρίων, τερματικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.
Ενας μεγάλος πόλεμος συμφερόντων μαίνεται γύρω από τη Σύρτη, με την Τουρκία, το Κατάρ, την Αλγερία, την Τυνησία και την Ιταλία να υποστηρίζουν το GNA, ενώ η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ (Αμπού Ντάμπι), η Ρωσία, η Ελλάδα, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία υποστηρίζουν τον Χαφτάρ.
(Με στοιχεία από cyprus-mail.com)
*Ταξίαρχος εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας
Πρώην Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ